Radikal.com.tr - Malatya’da 18 Nisan 2007’de Hıristiyan misyoner kitapları yayımlayan Zirve Yayınevi’nin bürosunda Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’i katleden ve 7 yıldır tutuklu yargılanan sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker ile Cuma Özdemir önceki gece ‘uzun tutukluluk’ gerekçesiyle serbest bırakıldı. Karara tepki gösteren Protestan Kiliseler Derneği, tahliyelerin tedirginlik yarattığını ve vicdanları yaraladığını vurguladı.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ‘Zirve Yayınevi Davası’nda, 18 Nisan 2007’de üç kişiyi, ‘Hıristiyan misyonerliği yaptıkları için’ bıçakla boğazını keserek öldüren 5 katil zanlısı, bu tarihten beri tutuklu yargılanıyordu. Bu dava 2011 yılında karar aşamasına gelmişken, o dönem Ergenekon davasına bakan Savcı Zekeriya Öz operasyon yaparak, bir grup askeri ve akademisyeni kapsayan soruşturma başlatmıştı.

Öz’ün görevinden alınmasından sonra bu dosya, Malatya’ya gönderilmişti. Malatya Savcısı İsmail Aksoy da 19 sanıklı bir iddianame hazırlayarak mahkemeye sunmuş ve iki dava birleştirilmişti. Sanık sayısının artması nedeniyle yargılama uzadı; bugüne kadar 92 duruşma görüldü. En son, 24 Şubat’ta görülen duruşmada savcı mütalaasını verdi ve dava karar için 10 Nisan’a bırakıldı.