AP Başkanı Martin Schulz, Türkiye’de reform, AB’de ise genişleme yorgunluğu olduğunu söyledi.

Schulz, Türkiye ziyareti öncesinde Almanya’da yayımlanan Der Tagesspiegel gazetesine konuştu. Schulz, Türkiye hükümetinin, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande ile ikili ilişkilerin daha ileriye gideceğine ilişkin yorumu hakkında şunları söyledi: “AB’nin Türkiye ile olan ilişkileri, bir ülkede hükümetin değişmesine bağlı değildir. Bu ilişkiler, Türkiye’deki reform sürecinin devam edip etmemesine ve sonuçta AB ülkelerinin Türkiye’yi almak isteyip istemeyeceğine bağlıdır. Türkiye’de belirli bir reform yorgunluğu var, AB ülkelerinde de belirli bir genişleme yorgunluğu.” Schulz, AKP hükümetinin, iktidarının ilk döneminde, birçok reform gerçekleştirdiğini ancak sonra bunların durduğunu ifade etti.

“Leyla Zana’yı takip edeceğiz”

“Kürt sorununun çözümünde ilerleme yok” diyen Schulz, şöyle devam etti: “Bu günlerde Kürt vatandaş hakları savunucusu, milletvekili ve Saharov ödülü sahibi Leyla Zana 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adil ve hukuk devleti ilkelerine göre yargılanmalı. Şunu açıkça söylüyorum: AB ve her şeyden önce Avrupa Parlamentosu bu davayı büyük dikkatle izleyecek.”

Schulz, Türkiye’nin Avrupa’yla Arap dünyası arasında, stratejik öneme sahip bir ülke olarak AB’ye dahil olması gerektiği de dile getirdi.

“AB’yi kimin yöneteceğine Türkiye karar veremez”

Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın AB’nin dönem başkanlığını üstleneceği süreçte ilişkileri en aza indirmek istediği yönünde bir açıklama yaptığının belirtilmesi üzerine de Schulz, böyle bir şeyin olamayacağını Türk muhataplarına söylediğini ifade ederek, “AB’yi kimin yöneteceğine Türkiye karar vermiyor. AB’ye aday bir ülke, belirli bir AB ülkesinin dönem başkanlığını üstlenmesi durumunda müzakere yapmayacağını söyleyemez’’ dedi.