İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi önünde 7 öğrencinin katledilmesi, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırının ardından 34 yıl, davanın zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasının ardından ise 4 yıl geçti. Davanın avukatlarından ve dönemin öğrencilerinden Cem Alptekin, 16 Mart katliamının Gladyo örgütünün faaliyetlerinden birisi olduğunu, yargılama boyunca bunu delillendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Alptekin, 16 Mart davası dışında, zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılan hiçbir davada Gladyonun varlığını ve eylemlerini sürdürdüğünü delillendirilmeye çalışılmadı. Mahkeme, 16 Mart davasını sıradan bir cinayet olayı olarak ele aldı ve kör davrandı. Yargıtay da bu körlüğe ortak oldu. Ama eminim ki AİHM gerçeği görecektir dedi.

34 yıl önce İÜde 7 öğrencinin katledilmesi ile ilgili dava da, DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, Sivas katliamı, Dev-Yol Ana davası gibi zamanaşımı nedeniyle 4 yıl önce ortadan kaldırıldı. 16 Mart davasının avukatlarından Alptekin, dava süreci boyunca katliamın Gladyonun faaliyetlerinden birisi olduğunu dile getirdi. Zamanaşımı nedeniyle düşen çoğu davaya konu olan eylemlerin Gladyonun faaliyetlerinden birisi olduğunu, ancak bu durumun göz ardı edildiğini anlatan Alptekin, Gladyonun yurtiçi ve yurtdışı bağlantıları ile halen varlığını sürdürdüğünü vurguladı. Alptekin, İnsanlık suçu kavramı üzerinden bir hukuk gafleti yürütülüyor. Türkiyede Gladyonun yargılanabileceği 16 Mart davasında ispatlandı. Sol camia, inanılmaz bir salgın hastalık gibi insanlık suçu diyor. Bunu, Gladyoyu göz ardı ederek söylemek, onun faaliyetlerinin üstünü örtmektir diye konuştu.

Yanlışları ortaya çıkardık

16 Mart davası sürecinde yaşadıklarını anlatan avukat Alptekin, Bir davanın iddianamesinin iskeletinin doğru kurulmuş olması şart. 16 Mart davasında olduğu gibi yanlış kurulmuş ise bu yanlışları ortaya çıkartırsınız. Biz de bunu yaptık. Sanıklar için suçun vasfı değişti, ek savunmaları alındı. 12 Eylül dönemi olayları da dava dosyasına dahil edildi. Sonra ise bize davalar açıldı, mahkeme heyeti değişti dedi. Alptekin, AİHMye başvuracaklarını, bunun hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

16 Mart 1978de İÜ Merkez Binasından çıkan gruba Eczacılık Fakültesi önünde bombalı ve silahlı saldırıda bulunulması sonucu 7 öğrenci ölmüş, 41 öğrenci de yaralanmıştı. Olaya ilişkin yakalanan ve dönemin Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesinde yargılanan Sıddık Polat beraat etmişti. Aynı eyleme karıştığı iddia edilen Zülküf İsotun ise olayın faillerinden olduğu belirtilen Latif Aktı tarafından öldürüldüğü öne sürülmüştü. Olayın üzerinden 17 yıl geçtikten sonra İsotun ifadeleri ile haklarında yeni dava açılan eski polis memuru Mustafa Doğan, Latif Aktı ve Özgün Koçun 7şer kez idam ve ağır hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.