6216 sayılı yasanın 3/1-ç maddesine göre Anayasa Mahkemesi, " Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi başkan ve üyelerini, başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay başkan ve üyelerini, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile Jandarma Genel Komutanını görevleri ile ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılamak"  görev ve yetkisine sahiptir.

Yüce Divan görevinin Yargıtay’a verilmesi halinde bu kişileri yüce divan sıfatıyla Yargıtay yargılayacaktır.  

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Rixos Otel’de yapılan Adli Yıl açılış konuşmasında  “aynı suçu işleyenler arasında eşitlik sağlanması “ gerekçesi ile “Yüce Divan” görevinin Anayasa Mahkemesi’nden alınarak Yargıtay'a verilmesi gerektiğini savundu.

Bugünlerde Yüce Divan görevi Yargıtay’da olsa hükümetin 17-25 Aralık ile zor durumda olan  bir kısım bakanları çok rahat ederlerdi. Yargıtay Başkanı Adli Yıl açış konuşmasında bu bakanların yüreğine su serpti.

Rahmi Ofluoğlu