Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kendisini ziyaret eden CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ve Balyoz hükümlüsü Çetin Doğan’ın eşi Nilgün Doğan’a, “Yeniden yargılama konusuna ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Bu konu seçim sonrasına kaldı” dedi.

Nilgün Doğan’ın, “Derhal tahliye istiyoruz” dediği ve cezaevikoşullarını şikayet ettiği görüşmede Yılmaz’ın önceki günKızılay’da polisin sert müdahalesini anımsatarak, “Barışçıl protestolara niye orantısız müdahale ediyorsunuz” diye sorduğu ancak yanıt alamadığı bildirildi. Yılmaz, Balyoz Davasının tutuklu sanığı eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın eşi Nilgün Doğan, TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz ile birlikte dün sürpriz bir şekilde Bakan Bozdağ ile görüştü. Alınan bilgilere göre Yılmaz görüşmede, yeniden yargılama tartışmalarına ilişkin olarak, “Bu davaları kullanarak, kendi yolsuzluk ve rüşvet operasyonları örtmek istiyorsunuz. ÖYM’lerin kaldırılması yerindedir ama mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerekir” dedi.

Bozdağ’ın ise, “Sayın Başbakan da söyledi, yeniden yargılama sürecine ilişkin kapsamlı bir çalışma sürdürüyoruz. Ancak burada sizlere ayrıntısını veremem. Ancak bu sorun seçim sonrasına kalacak” dediği öğrenildi. Bunun üzerine sert tepki gösteren tutuklu yakınlarının, “Niye seçim sonrasına kalıyor. Biz bir an önce tahliye istiyoruz” dediği kaydedildi.

 

Önlem alacağım

Yılmaz’ın önceki gün Kızılay’daki protestoya sert müdahaleyi anımsatarak, “Yasal, barışçıl protesto hakkını kullananlara niye saldırılıyor?” diye sorduğu, ancak Bozdağ’ın yanıt vermekten özenle kaçındığı öğrenildi. Doğan’ın ise cezaevi koşulları ve cezaevi yönetiminin keyfi tutumuna ilişkin tepkisini dile getirdiği belirtilirken, “Biz derhal tahliye istiyoruz. Cezaevi koşulları çok kötü” dediği kaydedildi. Bozdağ’ın, “Cezaevi koşullarıyla ilgili önlem alacağını vurguladığı, ancak detay vermekten kaçındığı ifade edildi.

 

‘Süreç başlatılmadı’

Konuya ilişkin bir de basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, iktidar yetkililerinin Ergenekon ve Balyoz davalarında sahte delillerle, ayarlanmış yargıçlarla karar verildiğini, orduya kumpas kurulduğunu belirttiklerini anımsatarak, tutuklu yakınlarına umut verildiğini, bu davaların sanıklarının tahliye olacağı yönünde algı yaratıldığını ifade etti.

Yılmaz, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa teklifinde bu yönde yaklaşım olmadığını gördüklerini dile getirerek, “Özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor ama bu mahkemelerde yargılananların mağduriyeti giderilmiyor. Ergenekon ve Balyoz davaları gerekçe gösterilerek özel yetkili mahkemeler dağıtıldı, yeniden yargılama süreci başlatılmadı” dedi.

 

Yasa çıkacak mesajı

Yılmaz, “Sayın Bakan, yasanın seçimden sonra çıkacağını belirtti. Umut verici hiçbir şey alamadık. Bu işin zamana yayılmaya ve unutturulmaya çalışıldığını hissediyoruz” diye konuştu. Yılmaz, tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesiyle ilgili düzenlemenin de ilk derece mahkemelerindeki yargılamalar için geçerli olduğunu, Yargıtay aşamasını kapsamadığını belirterek, tahliyelerin de söz konusu olmayacağını söyledi.

Davaların sahte dijital verilerle düzenlendiğini ve kamuoyu vicdanında çöktüğünü öne süren Doğan, “Bu saatten sonra eşlerimizin zindanlarda bir dakika bile kalması hukuki cinayet” dedi.