Haberleşmenin gizliliğini ihlal eden, yasa dışı dinleme yapanlar, kaydeden kişi ya da kişilere verilen cezalar artırıyor. Türk Ceza Kanunu(TCK)'nda bazı değişiklik öngören yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla; yasa dışı dinlemelerin hapis cezaları; caydırıcılıklarının sağlanması ve etkin olması bakımından artırılması amaçlanıyor.

TBMM Başkanlığı'na sunulan ve TCK'da bazı değişiklikler yapılmasını öngören kanun tasarısıyla, yasa dışı dinlemelere yeni düzenlemeler getiriliyor.

Tasarıyla; önleyici kolluk ve istihbarat faaliyeti çerçevesinde, bir suç nedeniyle şüpheli veya sanık sıfatını taşımasına gerek olmaksızın kişiler arasındaki telekomünikasyon yoluyla haberleşmenin gizliliğinin kaldırılması dikkate alınarak, kişilerin, telefon konuşmalarının dinlenmesi ve kayda alınması işlemleri, belirli ağır "suçların işlenmesinin önlenmesi amacıyla" yani bu suçlarla mücadele edilmesi amaçlanıyor.

Bu çerçevede; TCK'da, "haberleşmenin gizliliği" başlıklı maddelerde değişiklik yapılıyor. Düzenleme ile; kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlalinde öngörülen ceza, yarı oranında yükseltilerek "1 yıldan 3 yıla kadar" şeklinde değiştirilerek, bu gizlilik ihlali, haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse ceza bir kat daha artırılıyor. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası da "2 yıldan 5 yıla kadar" olarak yeniden belirleniyor.

-"ÖZEL HAYATI İHLAL"-

TCK'nın, "Özel hayatın gizliliğini ihlal" suçu için öngörülen 6 ay-3 yıl arasındaki hapis cezası 1-3 yıl şeklinde değiştiriliyor. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde verilecek cezalar bir kat artırılacak. Değişiklikle görüntü ve seslerin "Hukuka aykırı olarak" ifşa edilmesi hükmü getiriliyor. Bu çerçevede; özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçların soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olması kuralı getiriliyor. Haberleşmenin gizliliği ve özel hayatın gizliliği ihlali başlıklı düzenlemeler çerçevesinde haber verme sınırları aşılmadan haber yapılabilecek.

-HABERLEŞMENİN İÇERİĞİ BASIN YOLU İLE YAYINLANABİLECEK-

Tasarıyla; kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması halinde cezanın yarı oranında artırılmasına ilişkin hüküm yasa metninden çıkarılıyor.
Düzenlemeyle; "Kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların taraflardan birinin rıza olmadan dinleyen veya bunları kaydeden"ler için öngörülen "2 aydan 6 aya kadar hapis cezası "2 yıldan 5 yıla" olarak değiştirilirken, bu kayıt işlemi aleni olmayan bir söyleşiye katılmak suretiyle ve tarafların rızası olmadan yapılmış ise hapis cezası ise "6 aydan 3 yıla kadar" uygulanabilecek.

-SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL EDENLERE İKİ KAT CEZA GELİYOR-

Tasarıyla ayrıca; soruşturmanın gizliliğini alenen ihlal eden kişi için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapsin yanı sıra adli para cezası da getiriliyor. Bu suçun oluşabilmesi için "Soruşturma evresinde yapılan işlemin içeriğinin açıklanması suretiyle masumiyet karinesinden yararlanma hakkının, haberleşmenin gizliliğinin veya özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi ya da soruşturma evresinde yapılan işlemin içeriğine ilişkin olarak yapılan açıklamanın maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye elverişli olması" gerekecek.(ANKA)


(BK/ÖMR)