Nijeryalı Festus Okey'in Beyoğlu Polis Merkezi'nde bir polis tarafından öldürülmesine ilişkin davada, DNA profilini sundukları halde maktulün ailesini davaya katmayan İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı'ndan uyarı geldi.

İSTANBUL - 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ilk kararında direnip dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na göndermesi üzerine görüşü sorulan Yargıtay Savcılığı, Okey ile davaya katılmak için başvuran kardeşinin DNA profilinin Adli Tıp'a gönderilip sonuçlara göre katılma talebi değerlendirilmediği ve eksik soruşturma yapıldığı için kararın bozulmasını istedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da savcılığın görüşünü onayladığı takdirde dosya yeniden mahkemeye dönecek ve bu kez, Okey ailesinin avukatlarının talepleri doğrultusunda dava devam edecek.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Köse, 4 Eylül 'de Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na sunduğu tebliğnamesinde; Tochukwu Gameliah Ogu'nun, Festus Okey'in kardeşi olduğunu ileri sürerek, DNA profil raporunu mahkemeye verdiğini belirtti. Bu delile rağmen mahkemenin, Okey'in DNA'sı ile Ogu'nun DNA profilini Adli Tıp'a göndererek, iki kişi arasında akrabalık bağı bulunup bulunmadığının tespiti için rapor aldırması ve davaya katılma talebine karar vermesi gerekirken, bu yola başvurmadığını ve eksik soruşturma yaptığını kaydetti. Savcı Köse, hükmün öncelikle bu sebeple bozulmasını istedi.

SEKİZ YIL ÖNCE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu Polis Merkezi’nde polis Cengiz Yıldız’ın silahından çıkan kurşunla can vermişti. Yargılama sırasında sanık avukatı, “Adı Festus Okey değil, kaçak vizeyle gelmiş, adını Okey koymuşlar” dedi. Mahkeme, 2008’den itibaren Okey’in kimliğiyle ilgili Nijerya Büyükelçiliği’nden bilgi beklemeye başladı. Bekleyiş dört yıl sürdü. Bu sürede hiçbir müdahillik başvurusu kabul edilmediği için Okey ailesini hiçbir avukat temsil etmedi.
Kasım 2011’de, Okey’in Nijerya ve Güney Afrika’daki ailesine ulaşıldı. Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu; avukat Burcu Özaydın, Muhsin Kemal Şimşek, Can Atalay ve Alptekin Ocak’a vekâlet verdi. Nijerya’dan yola çıkarılan vekâlet 27 Kasım 2011’de, 14. duruşmaya yetiştirildi. Ne var ki mahkeme, 13 Aralık 2011’de Festus Okey’in ailesi tarafından Avukat Ocak’a verilen belgeler ve vekâleti kabul etmedi. Aynı gün mahkeme, sanık polisi 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise, “Ogu’nun maktülle biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda karar verilmesi için” kararı usulden bozdu. Bu davaya bakan İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi 5 Haziran 2014'te verdiği kararında, ailenin müdahillik talebinin reddi konusunda oybirliğinde direndi.


http://www.radikal.com.tr/turkiye/yargitay_savcisi_festusun_ailesi_icin_karar_vermeden_hukum_kesemezsin-1215762