Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sahte rakı nedeniyle 2 kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen restoran işletmecisinin beraatine hükmeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sahte rakı nedeniyle 2 kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen restoran işletmecisinin beraatine hükmeden yerel mahkeme kararını bozdu. Daire, sanığın "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti.

Bursa'da 2010 yılında bir restoranda rakı içen K.C. ve K.A. bir süre sonra rahatsızlandı. Hastanede tedavi altına alınan K.C. olaydan 2 gün sonra, K.A. ise 10 gün sonra hayatını kaybetti. Her iki kişinin de "rakıdan zehirlendiği" belirlendi.

Restoran sahibi Z.T. ve işletmeci S.S. ile sahte rakı satın aldıkları iddia edilen M.Y. hakkında "kasten öldürme", "bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti" suçlarından dava açıldı.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların beraatine hükmetti.

Yerel mahkeme kararında, tanık ifadelerine göre, ölen kişilerin, "rakı içtikten sonra kendilerinde rakıdan dolayı herhangi bir rahatsızlığın meydana gelmediğini" beyan ettikleri, sanıkların iş yerinde yapılan aramada sahte rakı ele geçirilmediği, mahkumiyete yetecek her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığı kaydedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay 1. Ceza Dairesinin gündemine geldi.

Daire, yerel mahkemenin sanıklar hakkındaki beraat kararını bozdu.

Bozma kararında, K.C. ve K.A'nın tedavi gördükleri hastanelerde metil alkol zehirlenmesi ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar sonucunda öldüklerinin Atli Tıp Kurumundan alınan raporlarda belirtildiği vurgulandı.

İş yerinde yapılan aramaların olaydan sonra gerçekleştirilebildiğine işaret edilen bozma kararında, "İş yerinde tamamen sahte alkollü içecek satılmaması nedeniyle başkaca içki tüketip de rahatsızlanmayanların bulunması ve sonradan yapılan aramalarda sahte rakı elde edilememesi eylemin sübutuna engel teşkil etmemektedir" denildi.

Sanıklardan işletmeci S.S'nin insan sağlığı için tehlikeli olup ölümlere yol açabilen ve yasal olmayan şekilde üretilen rakıları iş yerinde satışa arz ettiği belirtilen kararda, rakıyı içen kişi ya da kişilerin ölebileceğini açıkça öngörmesine rağmen sonucu kabullenerek eylemlerini gerçekleştirmesi nedeniyle "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması gerektiği kaydedildi.