Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin FETÖ'nün kamikaze hakimleri Mustafa Başer ve Metin Özçelik'le ilgili verdiği "ByLock delildir" kararının gerekçesinde 2 önemli tespit yer aldı. Yargıtay'ın ByLock kararında, terör örgütü üyelerinin kullandığı kripto haberleşme programının telefona yüklenmesini neden delil olarak kabul edildiği biri esastan 11'i usulden 12 gerekçeyle aktarıldı. Esasa ilişkin gerekçe olarak MİT Kanunu'nu gösterildi. MİT Kanunu'nun, Teşkilat'ın görevlerini sıralayan 4'üncü maddesine dikkat çeken Daire, bu maddedeki düzenlemeye göre MİT'in terörle mücadele konusunda delil toplamaya yetkili bir merci olduğunu ifade etti. Kararda, terörle mücadele konusunda MİT'in herhangi bir mahkeme kararı gerekmeksizin "her türlü bilgi, belge, haber ve veri toplama" yetkisinin bulunduğunu, teşkilat yasasının MİT'e bu amaçla "her türlü teknik sistemleri kullanma yetkisi" de verdiği bildirildi. Yargıtay böylelikle, "ByLock sistemindeki mesajların içeriği ne olursa olsun mahkemelerden alınmış dinleme kararı olmadan yasadışı delil niteliğindedir" tezini kökünden çürütmüş oldu.

USULE İLİŞKİN 11 GEREKÇE

Yargıtay'ın kararında; FETÖ'nün "ByLock'un telefonda varlığı o kişinin örgüt ile bağlantılı olduğunu göstermez" tezine karşılık da 11 gerekçeyle "sistemin varlığı örgüt üyeliğinin göstergesidir" görüşü işlendi. İşte kararda gösterilen 11 gerekçeden bazıları şöyle:

¥ ByLock iletişim sisteminde iki kullanıcı arasında iletilen veriler kripto grafik algoritması kullanılarak şifrelenmiştir. Böylelikle üçüncü kişilerin bu bilgiye ulaşması hatta 'hack"lemesi engellenmiştir.

¥ Programı indirmek mesajlaşma için yeterli değildir. Bunun için özel kurulum gerekir bu da taşınabilir bellek, hafıza kartı ve bluetooth gibi sistemlerle özel olarak sağlanabilir.

¥ Arkadaş ekleme işlemi ancak, eklenecek kişinin şifresinin ekleyen kişi tarafından bilinmesiyle mümkün olabilmektedir.

¥ Sistem kişinin kendi ismini kullanıcı olarak kaydetmesine imkan vermez mutlaka kod adı ister.

¥ Sistem, belirli sürece manuel işleme gerek olmaksızın karşılıklı yazışmaları otomatik olarak siler.

Etiketler : ByLock yazışması,




TÜRKİYE