PEN yöneticileri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Berktay ve Ersanlı’yı ziyaret edecekler. Ödül töreni ise tahliye edilmelerinden sonra gerçekleştirilecek.

Kültür Servisi- 2012 PEN Duygu Asena Ödülü, KCK davası kapsamında tutuklu bulunan iki önemli aydına, Ayşe Berktay ile Büşra Ersanlıya verildi.

Tarık Günersel başkanlığında, Halil İbrahim Özcan, Sabri Kuşkonmaz, Ahmet Erözenci, Tülin Dursun, Zeynep Oral ve Mario Leviden oluşan PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulunun yaptığı açıklamada, ödülün Berktay ve Ersanlıya verilme gerekçesinin insan haklarını savunmaları, kadınların bilinçlenmesine yönelik çalışma yapmaları, mağdurun yanında yer almaları, barış için yılmadan mücadele etmeleri olduğu vurgulandı.

PEN Türkiye Merkezinden yapılan açıklamada, Onların varlığı Türkiye için övünç kaynağı, pek çok başka aydın gibi tutuklu olmaları ise demokrasi açısından açıklanamayacak bir utanç kaynağıdır denildi.

PEN Türkiye Merkezinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Berktay ile Ersanlıyı ziyaret edeceği, ödül töreninin ise tahliye edilmelerinden sonra gerçekleştirileceği öğrenildi.

BDP İstanbul İl Yönetimi üyesi, çevirmen Ayşe Berktay, 4 Ekim 2011 tarihinde 9 ilde yapılan KCK operasyonunda gözaltına alınmış, tutuklu yargılanmak üzere Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine gönderilmişti. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı da aynı operasyonda gözaltına alınmıştı. Prof. Ersanlı da o tarihten bu yana Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu olarak yargılanıyor.

İlk adımını 1921’de Londrada atan Dünya Yazarlar Birliği PEN, o zamandan beri edebiyatın bütün dillerde gelişmesi, ifade özgürlüğü ve dünya barışı için çalışan bir kulüpler federasyonu olma özelliği taşıyor. Dünya yazarlarının tanışma, tartışma ve dayanışma platformu olan PENin kurucuları arasında George Bernard Shaw ile H.G.Wells yer aldı. Günümüzde PEN Uluslararası Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluşuyor: Başkan John Ralston Saul (Kanada PEN), Genel Sekreter Hori Takeaki (Japon PEN), Sayman Eric Lax (Amerika PEN), Sylvestre Clancier (Fransa PEN), Tarık Günersel (Türkiye PEN), Marketa Hejkalova (Çek PEN), Philo Ikonya (Kenya PEN), Gilwon Lee (Kore PEN), Yang Lian (Bağımsız Çin PEN), Haroon Siddiqui (Kanada PEN).

Türkiye Merkezi 1950de Halide Edip Adıvarın başkanlığında kurulan oluşumun kurucular arasında Ahmet Hamdi Tanpınar ile Sabri Esat Siyavuşgil de yer alıyordu. 12 Eylül darbesiyle kapanan PEN Kulübü daha sonra Yaşar Kemalin başkanlığında hayata döndürülmüştü.