ESKİŞEHİR- Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Özbekistan'a 'Kültür gezisi' düzenlendi. Geziye vali yardımcıları, il genel meclis üyeleri, adli yargı üyeleri, üniversite öğretim üyeleri, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, basın mensupları ve işadamları katıldı. 

165 kişilik kafile için 19 Kasım 2013 tarihinde Anadolu Üniversitesi Havaalanı'ndan özel uçak kaldırıldı. Kafileyi Özbekistan'a Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna uğurladı.

Kafilede bulunan Eskişehir Traik Polis Eğitim Merkezi Müdür Vekili Mehmet Sayar uçaktan indikten sonra hava alanında herhangi bir sorunla karşılaşmadı. 5 günlük gezi sonunda kafile Türkiye'ye dönmek için Taşkent Havalimanı'na geldi. 

X- Ray cihazından geçilirken iddialara göre Mehmet Sayar'ın taşıdığı çanta içerisinde bir tabanca kurşunu olduğu belirlendi. Sayar, çantasının alt kısmındaki kurşunu Türkiye'den gelirken çantasında unutmuş olduğu söyledi. Çantasında kurşun olduğunu bilmediğini ifade eden Sayar'ın uçağa binmesini izin verilmedi. Vali yardımcıları ve kafilede bulunan Eskişehir Emniyet Müdürü Mustafa Şahin'in çabaları sonuçsuz kaldı. 

Kafile uçakla Eskişehir'e dönerken, polis müdürü Sayar ifadesi alınmak üzere Taşkent Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Sayar için Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilik devreye girdi.

Kafilede bulunanlar "Polis müdürü bir kurşunu çantasında unutmuş. Özbekistan'a aynı çantayla giriş yaptı. Çıkışta havalimanındaki görevliler kurşunu fark etti. Tüm çabalara rağmen Sayar uçağa bindirilmedi. Görevliler Sayar'ın 10-15 gün tutulabileceğini ve daha sonra mahkemeye çıkarılacağını söyledi" dedi.