İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, iktidarın özellikle Kobani olaylarını gerekçe göstererek çıkarmaya çalıştığı iç güvenlik paketiyle ilgili eleştirilerini Twitter hesabı üzerinden sürdürdü.

Daha önce paketin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Sözüer, yapımında katkıda bulunduğu TCK’da da molotof, bonzai ve vandalizmin zaten suç sayıldığını söyledi. “Kobani olaylarının nedeni kolluğun yetki azlığı değil. Kolluk yetkisini kullanmadı. Molotoflu dahil her saldırıya karşı yetki var.” dedi.

Paylaşımlarında mevcut Ceza Kanunu yetersiz görerek iç güvenlik paketini destekleyenler için mevcut yasadan bazı maddeler paylaşan Sözüer, söz konusu fiillerin zaten suç olduğunu belirterek, “Cezalar artabilir. Ancak güvenlik paketi ile kolluk kuvvetlerine vali, kaymakam, hâkim ve savcı yetkisi verilmesin. Suçun karşılığı adil ceza, etkin infaz. Bu devletin görevi, adalet ve hukukun gereği. İntikamı meşru görürsek hukuk değil vahşet toplumu oluruz.” dedi. Paketteki yetkilerle kayıplara, işkenceli günlere geri dönüleceğini vurguladı. Ceza Kanunu’ndan bazı maddeler de gösteren Adem Sözüer, kanunda polis ve jandarmanın zor ve silah kullanma yetkisini içeren maddeleri paylaştı. Mevcut yasadan alıntılar yaparak şöyle devam etti:

“Molotof TCKya göre silahtır! Kullanılıp; tehlike doğurmak suç! Mala zarar vermek suç! Öldürmesi suç! 2911 sayılı kanun: Gösteri ve yürüyüşe molotof, sopa, demir vs. ile katılım yasak, yüzü kapatmak suç. Polis ve jandarmanın, kendinin veya başkasının canına, malına saldırıya karşı zor, silah kullanma yetkisi var. Bazı maddeleriyle bu iktidarın başlattığı ve haklı olarak övündüğü en temel reform imha ediliyor.  Şu andaki kanunlara göre, her vandalizm suç, yüz kapama suç, molotof atma silahlı saldırı ve suçtur. Güvenlik paketi tartışmasında siyasi cepheleşme, hükümet karşıtlığı bir yana bırakılmalı, Anayasa’ya aykırı maddeler paketten çıkmalı. Sayın Bakan Bekir Bozdağ, katkı sunduğunuz reformu yıkacak güvenlik paketi içindeki Anayasa’ya aykırı hükümlerin çıkarılmasını talep ederiz. Molotof, bonzai, vandalizm vs. bunlar şu an suç, cezalar artabilir. Ama güvenlik paketi ile kolluk, vali, kaymakama hakim, savcı yetkisi verilmesin! Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihadına göre 10 madde anayasaya aykırı diyoruz. Kararı tabii ki mahkeme verir, 132 maddelik pakete toptan karşı değiliz.”


http://www.zaman.com.tr/gundem_turk-ceza-kanununun-mimarlarindan-prof-dr-sozuer-madde-madde-yazdi-molotof-bonzai-vandalizm-zaten-suc_2278633.html