Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ortak olarak bulunduğu “Türk Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Artırılması Projesi”, Avrupa Konseyi ile Merkezî Finans ve İhale Birimi (MFİB) arasında yapılan hibe sözleşmesi ve projenin Avrupa Birliği tarafından Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı 2009 yılı Planlaması kapsamında finanse edilmesi ile yürürlüğe girmiştir.

Ekte sunulan “Başlangıç Raporu”nda Projenin amaç ve hedefleri ile faaliyet ve sonuçlarına ilişkin ayrıntılar bulunmaktadır.

Projenin genel hedefi; Türk ceza adalet sisteminin Avrupa standartları bakımından etkinliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Projenin özel hedefleri ise, insan hakları standartlarının uygulanmasını iyileştirmek ve Türk ceza adalet sistemine duyulan güveni artırmaktır.

Projenin 3 tahmini sonucu bulunmaktadır, bunlar;

A- Yargı ve savcılık kurumlarının ceza adalet hizmetinin verilmesi bakımından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi
B- Adalet Akademisinin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim müfredatının AİHS’ye göre yeniden düzenlenmesi
C-Karşılıklı adli yardım için hukuki işbirliğinin güçlendirilmesi Şeklindedir.

Proje kapsamında yapılması planlanan başlıca faaliyetler şunlardır:

1- İhtiyaç değerlendirme çalışmasının yapılması ve buna göre kapsamlı bir rapor hazırlanması (Ekim-Aralık 2012)
2- Çalışma ziyaretleri (Kasım 2012 - Mayıs 2013)
3- Eğiticilerin yerleştirilmesi (Ocak-Mayıs 2013)
4- Gerekli mevzuat değişikliklerinin incelenmesi ve ihtiyaç değerlendirme raporunun yayınlanması (Mayıs - Temmuz 2013)
5- Müfredat geliştirme konusunda yapılacak uzman toplantıları (Temmuz-Ekim 2013)
6- Eğitim materyallerinin yayınlanması (Ekim-Aralık 2013)
7- Eğitici eğitimi seminerleri (Ocak-Mayıs 2014)
8- Aşamalı eğitim seminerleri (Mayıs – Eylül 2014)
9- Karşılıklı adli yardıma ilişkin faaliyetler (Bu kapsamda görevlendirilecek hâkim ve savcılara ilişkin ayrıca bir duyuru yapılacaktır.)

Projenin; “Yargı ve savcılık kurumlarının ceza adalet hizmetinin verilmesi bakımından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini (AİHS) uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi” ile “Adalet Akademisinin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim müfredatının AİHS’ye göre yeniden düzenlenmesi” sonuçlarının elde edilebilmesi için bu kapsamda hâkim ve savcılar arasından 225 kişinin eğitici olarak seçilmesi planlanmaktadır.

Karşılıklı adli yardım hariç proje kapsamında belirlenen konu başlıkları baz alınarak ekte bulunan kurallar değerlendirilmek suretiyle eğiticilerin seçimi (Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi ve diğer kurumlarda görev yapan hâkim ve savcılar hariç) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi tarafından; Yargıtay, Adalet Bakanlığı ile Türkiye Adalet Akademisinde görev yapan hâkim ve savcılar arasından eğiticilerin seçimi ise ilgili kurumlar tarafından yapılacaktır.

Başvuruda bulunmak isteyen adliyelerde görev yapan hâkim ve savcıların İnternet ortamında bulunan “Bilgi ve Müracaat Formu”nu belirtilen kurallar çerçevesinde doldurmak suretiyle UYAP üzerinden 25 Eylül 2012 tarihine kadar Kurul Genel Sekreterliğine göndermeleri gerekmektedir.

EKLER:

1- Proje Başlangıç Raporu
2- Eğiticilerin Belirlenmesi Kriterleri
3- Bilgi ve Müracaat Formu