EKONOMİST Noreena Hertz, verdiğimiz kararlarda yiyip içtiklerimizin bile etkili olduğunu belirterek, “Hâkimleri incelemişler ve açken daha az tahliye kararı verdikleri görülmüş. Tok hâkimler yüzde 60 daha fazla tahliye kararı vermiş” yorumunu yaptı.

YÜREKLİ tarafından bu yıl 14’üncü kez düzenlenen Marka Konferansı, devrimci ekonomist olarak anılan Noreena Hertz’i ağırladı. Yapı Kredi World ana sponsorluğunda gerçekleşen konferansta Hertz “Teknoloji de oyunun kuralların değiştiriyor” dedi. Hertz’in ‘5 içgörü’ olarak sıraladığı ilkeler şöyle: 
 
BAŞARI BİZİ SINIRLIYOR

Dün işe yarayan şey yarın işe yaramayabilir. Kendi başarınız da sizi kısıtlayıcı. Geçmişten öğreneceklerimiz var ama doğrusal bir güzergah yok. Altı yıl önce bir numaralı başarı hikayesi olan Nokia’nın bugünkü durumu… 
ŞEFFAFLIK YENİ NORMAL 
Şeffaflık yeni normal. Herkesin üzerinde spot ışıkları var artık. Yaşadığımız dünyada şeffaflık büyük önem taşıyor. Hiçbir şey süslenip püslenemiyor, çarpıtılamıyor. Bilgi bir muhabere alanı. Bu cephede bilgi önemli bir silah. 

TOK HÂKİM TAHLİYE EDİYOR 

Biz et ve kemikteniz. Duygularımız var. Korkunca risklerden kaçınıyoruz. Mutluyken ve hava güneşliyse daha yüksek bahşiş veriyoruz. Futbolda kaybedince 
borsa bundan etkileniyor. Yiyip içtiklerimiz bile etkili kararlarımızda. Hakimleri incelemişler ve açken daha az tahliye kararı verdikleri görülmüş. Tok hakimler yüzde 60 daha fazla tahliye kararı vermiş. Finansçılara iki fotoğraf gösterilmiş. Victoria’s Secret modeline bakan finansçılar daha kötü kararlar almış. Taş gibi nötr bir objeye bakanlar ise daha doğru kararlar almış. 

MUHALEFETİ İÇİNİZE SOKUN

Farklılık ve çoğulculuk ve muhalefetin farkında olmamız lazım. Ekip kurarken kendimiz gibi insanları seçmemeliyiz. Farklı insanlarla sorunlar daha iyi çözülüyor, durum daha iyi anlaşılıyor. Kendimize zaman ve alan açıp düşünmeliyiz. Sürekli dikkatimiz dağılıyor yoğun iletişim trafiği altında daha çok yanıt veriyoruz ama daha iyi karar vermiyoruz. Arada fişi çekmeli. Sizi haksız çıkaran insanları işe alın. Etrafınızı evet efendimcilerle örmeyin. Bir isyankar olun!”

PAZARLAMANIN ALTIN KURALLARINI SIRALADI

HÜRRİYET Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Birim Gönülşen Özyürekli, Marka’da ‘Yeni Pazarlama: Pazarla-MA-ma’ başlıklı bir konuşma yaptı. Dalaylama’nın mutluluk üzerine 6 altın kuralına yer veren Özyürekli, pazarlamanın 6 altın kuralını şöyle sıraladı: “Hikâye anlatmak. Şeffaflık. Gazeteci gibi düşünmek. Şartlar ve çevre. Potansiyelini bilmek. Olasılıkları keşfetmek.”

BOB GELDOF GÜLEN’İ SORDU

ÜNLÜ rock yıldızı ve aktivist Bob Geldof, son günlere damgasını vuran ‘Büyük Rüşvet’ operasyonuyla ilgili soru yağmuruna tuttu. Geldof, Fethullah Gülen’in kim olduğunu ve cemaatin neler yaptığını da sordu. Gezi protestolarıyla  da yakından ilgilenen Geldof, protesto hakkı ve gazeteci özgürlüğüne dikkat çekiyor.

Hürriyet