Cinsel istismara uğrayan çocuklara dair tartışmalı kararlara imza atan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden başka bir tecavüz davasında yine tartışma yaratacak bir karar çıktı. 11 yıl sonra ikinci kez karara bağlanan cinsel istismar davasında mahkeme heyeti, 15 yaşındaki G.E., isimli kız çocuğunu kaçırarak cinsel istismarda bulunan sanık hakkında iyi hal indirimi yaptı. Mağdurenin zorla kaçırıldığı ve tehditle cinsel ilişkiye zorlandığı yönündeki ifadesi ile Adli Tıp Kurumu tarafından ruh sağlığının bozulduğu yönünde raporuna karşın Yargıtay ve mahkeme, delillerin tam tersini gösterdiğini belirterek mağdurenin “kendi rızasıyla kızlığı bozulmuştur” kanaatine vardı.

2003 yılında Diyarbakır’da oturan 27 yaşındaki Çelebi Yaşar’a, 15 yaşındaki G. E.’yi zorla kaçırarak cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla dava açıldı. Sanık Çelebi Yaşar’ın karara bağlanan davası 2012 yılında Yargıtay tarafından bozuldu.


YARGITAY “RIZASI VAR”


Yargıtay, bozma kararında mağdurenin sanık Çelebi Yaşar ile sık sık telefon görüşmeleri yaptığını gösterir telefon görüşme dökümleri olduğu belirtilerek mağdurenin kaçırılmadığını, telefonla randevulaşarak kendi rızasıyla gittiğini ve yine kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girdiğini savundu.


“SİLAH ZORUYLA KAÇIRILDIM”


Ruh sağlığının bozulduğu yönünde rapor verilen G.E., ise silah zoruyla araca bindirildiğini anlatarak, Çelebi Yaşar ile aralarında bir sevgi ilişkisi olmadığını söyledi. Mağdure, sanık Çelebi Yaşar’ın ‘Yapmazsan öldürürüm’ diye tehdit ederek zorla ilişkiye girdiğini, fotoğraflarının da yine tehditle çekildiğini iddia etti. Karara bağlanan davada Sanık Çelebi Yaşar’a cinsel istismar suçunu birden fazla işlediği belirtilerek 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Mahkeme duruşmadaki iyi hal ve tutumdan cezada indirime giderek tecavüzcünün cezası 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına düşürüldü. 8 sanık hakkında da beraat kararı verildi.

BAHAR KILIÇGEDİK /DİYARBAKIR

 

TARAF