Anayasa Mahkemesi’nin türban kararını uyguladığı için 4.5 ay hapis yatan Rennan Pekünlü, hakkında aynı şikayetten görülen davada 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Cezası Yargıtay tarafından onanması halinde Pekünlü 5 ay daha hapis yatacak.
İzmir’de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nde, 2012 yılında başörtülü bir kız öğrencinin eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, 4 kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci davada da aynı cezaya çarptırıldı.

İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmaya Pekünlü’nün avukatları ile müştekiler Fahriye Erengül, Canan Türker, Zehra Özkan ve Neşra Gökdağ’ın avukatları katıldı. Pekünlü, duruşmada “Ben şikayetçi olan kişilerin derslerine giren bir öğretim üyesi değildim. Onların eğitim ve öğretim özgürlüğünü engelleyecek bir eylemim olmadı” diyerek beraatini istedi. Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü de müştekilerin provakatif bir eylem içinde yer aldıklarını belirterek aynı yönde talepte bulundu.
Hakim Süleyman Çekilmez, Pekünlü’yü dört kız öğrencinin eğitim ve öğretim hakkını engellediği gerekçesiyle alt sınırdan hüküm kurup, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Prof. Dr. Pekünlü, aldığı ikinci cezanın da Yargıtay tarafından onanması halinde 5 aylık cezasını çekmek için tekrar cezaevine girecek.
HUKUK DEVLETİ YENİLDİ
Karar sonrası duruşma salonu dışında ellerinde Türk bayrakları ile bekleyen vatandaşlar “Rennan hoca yalnız değildir” sloganını attı. Duruşma sonunda basın açıklamasını gerçekleştiren Pekünlü’nün Avukatı Murat Fatih Ülkü, “Türkiye’nin laik kalmasını istemeyenlere karşı çığlığımızı bir daha yineliyoruz. Rennan Pekünlü yalnız değildir” dedi.
Davadan sonra kararı açıklamanın acı olduğunu dile getiren M. Fatih Ülkü, “Hiçbir suç işlemeyen, tek suçu anayasa kararlarına uymak olan Rennan hocamız, yine 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karardan sonra Türkiye Cumhuriyeti hükümleri rafa kalktı ve laiklik bütünüyle sarsıldı” dedi. Ülkü, verilen kararla Cumhuriyet’in ve laikliğin mahkum edildiğini belirterek, “ Mücadelemiz burada bitmemiştir. Bütün haklarımızı kullanarak laiklik ve bilimin özgürlüğü için savaşacağız” diye konuştu.

http://www.aydinlikgazete.com/turkiye/tarihi-durusmada-laiklik-hapsedildi-h77009.html