Askerden izinli geldiği sırada hamile akrabasının yanında arabası durdurularak polisler tarafından darp edilen Ahmet Koca davası karar aşamasına geldi. Bugün görülen duruşmada savcı esas hakkındaki mütaalasını verdi. Duruşmaya Ahmet Koca'nın avukatı Efkan Bolaç katılırken, 'işkence' suçundan tutuksuz yargılanan 11 polis, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

KOCA POLİSLERDEN, POLİSLER DE KOCA'DAN ŞİKAYETÇİ OLMUŞTU

İki yıl önce Fatih'te meydana gelen olaydan sonra Ahmet Koca polislerden, polisler de Ahmet Koca'dan şikayetçi olmuştu. Soruşturma sonucu 11 polis memuru hakkında 'işkence' suçundan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Ahmet Koca hakkında da, 'görevli memura hakaret' ve 'görevi başındaki memura direnme' suçlarından 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.
Yargılama aşamasında her iki dava da, 11 polisin yargılandığı İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi. Birleşen davanın bugün görülen duruşmasında savcı Hüseyin Aslan esas hakkındaki mütaalasını verdi. 
Mütaalada, sanık polis memuru M. M.G.'nın kimlik kontrolü için şikayetçi Ahmet Koca'nın otomobilini durdurduğu hatırlatılarak, “Askeri personel olduğunu söyleyen şikayetçi sanık polis memuru tarafından darp edildi" denildi. Sanık olan diğer 10 polisin M. M.G.'nin bu eylemini durdurmadığı hatırlatılan mütaalada, “Diğer sanıklar suçu önlemekle görevli oldukları halde bu görevlerini yerine getirmedikleri, hatta bu eylem ve sonrasında bu sanığın eylemine dahil oldukları" belirtildi.

"ARAÇTA DA DÖVÜLDÜ"

Şikayetçi Ahmet Koca'nın ilk olarak durdurulduğu yerde darp edildiği hatırlatılan mütaalada, “Burada kelepçelendi. Herhangi bir yetkili mercii emri olmaksızın ve yasal gereklilik olmadığı halde hürriyetinden alıkonuldu. Araca konulup bulunduğu yerden Yenikapı semtine götürüldü. Araçta iken yine sanıklarca darp edilmeye devam edildi. Araçtan indirilip tekrar darp edildi. Bu eylem birkaç kez tekrar etti" denildi

"KARAKOLDAKİ POLİSLER DE SUÇLU"

Ahmet Koca'nın götürüldüğü polis merkezinde de aynı muameleye tabi tutulduğunu halde, karakolda görevli kolluk kuvvetlerinin bunu önlemediği hatırlatılan mütaalada, “Buradaki kolluk görevlileri yine aynı nedenle adli görevleri sebebiyle işlenmiş bu olay ile ilgili kaybolması muhtemel delilleri toplayıp nöbetçi Cumhuriyet Savcısına olayı bildirip gerekli emirleri almak yerine, görevlerini yapmakla ihmalde bulundular. Ve diğer sanıkların eylemlerine zımni olarak sessiz kalmak suretiyle dahil oldular. Ve bu kişilerin eylemleri iddianamede tanımlandı ancak haklarında usulüne uygun kamu davası açılmadı. Yine haklarında işkence suçundan kamu davası açılan kolluk görevlilerinin kişiyi hürriyetinden yoksun kılma eylemleri iddianamede tanımlandığı halde bu konuda da usulüne uygun kamu davası açılmadı. Haklarında kamu davası açılan ve hali hazırda yargılamaları yapılan sanıkların eylemleri birlikte değerlendirildiğinde kül olarak işkence suçunu oluşturduğu, her şüphelinin bu eyleme gerek fiili gerekse sessiz kalmak suretiyle TCK'nın 37/1 maddesi anlamında asli maddi fail olarak katıldıkları anlaşıldığından sanıkların eylemlerine uyan TCK'nın 94/1, 53/1 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarına..."

11 POLİSE İŞKENCEDEN 12"ŞER YIL İSTENDİ

İşkence suçundan polis memurları A. D., M. M. G., A. E., M. K., S.A.A., A.Y., C.A.A., A.G., F.K., M.A. ve A.Ö. 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını isteyen Savcı Hüseyin Aslan, mahkemeden bu polis memurları hakkında 'hürriyeti tahdit' suçundan da suçduyurusunda bulunulmasını istedi. Savcı Aslan ayrıca mahkemeden, olay günü Ahmet Koca'nın götürüldüğü karakolda bulunan tüm polis memurları hakkında 'suça iştirakten' haklarında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

AHMET KOCA HAKKINDA HERHANGİ BİR TALEPTE BULUNULMADI

Savcı Hüseyin Aslan, esas hakkındaki mütaalasında bu davanın şikayetçisi, birleşen 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nin sanığı olan Ahmet Koca hakkında ise herhangi bir cezalandırılma veya beraat talebinde bulunmadı.
Yüksel KOÇ - İstanbul DHA