Hakimler CMK değişikliklerinin farkında değiller mi?

6526 sayılı kanun ile CMK'nın 100/1 fıkrası değiştirilmiştir.

Eski hali

 (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.

Yeni hali
 (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren (Değişik ibare: 6526 - 21.2.2014 / m.8) “somut delillerin” ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
Bu değişikliğe rağmen mahkemelerin hala soyut “ kuvvetli suç şüphesi “ ibaresi ile tutuklamaya veya tutukluluğun devamına karar vermesi ciddi bir hukuki hatadır. Maddenin yeni hali ile artık “) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların” varlığı tutuklama veya tutukluluğun devamı kararı için yeterli değildir. “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren (Değişik ibare: 6526 - 21.2.2014 / m.8) “somut delillerin” varlığı zorunludur.

Ergenekon tahliyelerinde de bir kısım ağır ceza mahkemeleri tahliye taleplerini değerlendirirken mahkumiyet hali ile tutukluluğu birbirine karıştırmış ve çelişkili kararlar vermişlerdir. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada bu yanlışa dikkat çekmiştir.

Adalete güvenin dibe vurduğu bu dönemde hakimlerin kararlarında daha dikkatli olmasını bekliyoruz.

adaletbiz