Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeli A.Ş.'ye ait Işıklar Maden Ocağı da yapılan incelemenin ardından kapatıldı. Müfettişler aynı şirketin Atabacası Madeni'ni de güvenli olmadığı gerekçesiyle kapatmıştı. Bölgede bir başka şirkete ait İmbat Maden Ocağı'nın çalışmasında ise sakınca görülmedi.

Soma'da Bakan Taner Yıldız'ın geçen yıl 10 Temmuz'da ziyaret ettiği maden ocağı, bugün müfettişlerin incelemesi sonrası güvenli olmadığı gerekçesiyle kapatıldı.
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı diğer iki ocaktan Işıklar Maden Ocağı da yapılan incelemenin ardından süresiz kapatıldı. Şirkete ait Atabacası Ocağı da geçen pazartesi günü kapatılmıştı.

İş müfettişlerinin facianın meydana geldiği Manisa Soma'daki maden şirketinin diğer madeni olan ve açılışı geçen 9 Temmuz'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılan Işıklar Ocağı ile 301 kişinin öldüğü madene komşu başka bir firmaya ait İmbat A.Ş. kömür ocağında yaptığı incelemeler tamamlandı.

Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının meydana geldiği ocağın bağlı bulunduğu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait diğer iki ocaktan Atabacası Ocağı'nın geçen pazartesi günü güvenliği olmadığı gerekçesiyle kapatılmasının ardından, 3 bin 200 işçinin çalıştığı Işıklar Ocağı'nın da eksiklikler giderilinceye kadar süresiz olarak kapatıldığı Soma Kaymakamı Bahattin Atçı tarafından açıklandı.

Kaymakam Atçı, kapatılan bu madenlerdeki işçilerin maşalarının ödenmeye devam edeceğini de kaydetti. Atçı, "Ocakta müfettişler tarafından inceleme yapıldı. Çalışmaya uygun koşulların olmadığı görüldü. İşçilerin bu koşullarda madene inmesinin sakıncalı olduğu tespit edildi. Bunun üzerine raporlar tutuldu. İşverene gereken bilgi verilecek. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesinin ardından madende iş müfettişleri tarafından tekrar inceleme yapılacak. Bu incelemede eksikliklerin giderildiği tespit edilirse, ocak tekrar faliyetine başlayacak" dedi.
Kaymakam Atçı, İmbat A.Ş.'nin ise incelemenin ardından faaliyetini sürdürmesinde sakınca olmadığının ortaya çıktığı, üretimin devam edeceğini kaydetti.

MÜFETTİŞLERE ADLİ SORUŞTURMA
301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın meydana geldiği kömür ocağına 'olumlu' raporu veren 2 müfettiş hakkında, idari soruştarmanın ardından adli soruşturma da başlatılıyor.
Soma Cumhuriyet Savcılığı, Soma İlçesi'nde 301 madencinin can verdiği, 486 kişinin kurtarıldığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madene geçen Mart ayında denetlemelerde bulunup 'olumlu' raporu veren 2 iş müfettişinin soruşturulmasına izin verilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu.

Şevket YILMAZ/ SOMA (Manisa), (DHA)
MANİSA,(DHA)