Cumhuriyet - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan Kozmik Oda soruşturmasında 5 yıl sonra “Suikast iddiasına ilişkin delil yoktur” diyerek takipsizlik veren Ankara Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük’ün 61 sayfalık kararının satır arasından dikkat çekici tespit çıktı. Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanı Albay Yusuf Akal’a ait 22 No’lu odada “İç Tehditle Mücadeleye Yardımcı Olunmasıyla İlgili Görevlerin İcrasında Uygulanacak Prensipler” konulu yazı ve ekinde “Gayrı Nizami Harbin Milli Hukuktaki Yeri/Gayri Nizami Harp Şekilleri” şemalı notlar ele geçirildiğini belirten savcı Küçük, “Bu notların askeri hizmetlerin görülmesiyle uygunluk göstermediği ve hukuka uygun olmayan değerlendirmeler yer aldığının belirlendiğini” ifade etti. Ancak savcı; notlardaki ibarelerin şüphelilere isnat edilen suçlarla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını belirtip, Gayri Nizami Harp’in hukuka aykırı yönüyle ilgili soruşturma başlatmamış.

Soruşturmada şüpheli Yusuf Akal’a ait 22 No’lu odada siyah renkli üzerinde “Silahlı Kuvvetler” ibaresi yazılı ajanda bulunmuştu. Kararda, bu ajandanın içinde çeşitli sayfalarında şu yazılar yer aldığı belirtildi:

- İsth. faaliyetlerine özel önem vereceksiniz, bunun için her kesimden kişilerle görüşeceksiniz (Kendinizi kullandırmadan) (Ö/P ü bu maksatla kullanmayın) Ö/P seçim faaliyetleri çok önemli Ö/P Eğt.nde istediğimiz yere gelemedik. Durumdan memnun değilim. Blg. Bşk. odası tam maske içermeli (TV açık, borsa takip ediliyor, TSK’de ununu elemiş eleğini asmış bir hava vermeli)” “İsth. bilgisine ihtiyacımız var. Kendi yöntemimizle kokladığınız havayı, aldığınız nefesi bize üfleseniz bu bize yeter.

- Tlf konuşmaları açık hassas, siyah dahil hiçbir tlf güvenli değil her şeyi kodlu konuşun.

- Ö/P’e görev vermeyin isht görevi ile ilgili özel işinizle ilgili resmi işinizle (bina, araç vb) ilgili Ö/P asker değil.

- ÖP dokümanlarının sonuçlandırılması alımı bekleyenlerin sonuçlandırılması, Muv. personelin görev tanım konusu (18/03), Muv. personel kod isimleri.

- Sb. Astsb. ikiz görevleri üst seviyede takip, Muv. per. kod isimleri sef. kısmı ile koordineli”.

- Blg. Bşk.lığı çok önemlidir. (Allah’ın yeryüzündeki temsilcisidir.) Kendinizi kendimize karşı kilitliyorsunuz sonra poliste bülbül gibi ötüyor. Bu arkadaşı koruma değil birliğe zarar vermedir.

- Ö/P den deşifre olan yok ama Sb/Astsb lardan deşifre olan var”.

Notlar suç değil

Savcı Küçük, bu notların suç olmadığını belirterek, “Ajanda da yer alan elyazması notların şüpheli Yusuf Akal’ın görev yaptığı Genelkurmay Başkanlığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki kadro görevleri ile ilgili not ve değerlendirmeler olduğu, askeri görev alanı ile ilgili istihbarat toplamaya yönelik ve motivasyon amaçlı değerlendirme ve bilgilere yer verildiği, ajanda da yer alan bu ibarelerin şüphelilere isnat edilen suçlarla herhangi bir ilgisinin bulunmadığı belirlenmiştir” dedi.