Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy salı günü Mali Polis tarafından tutuklanarak 18 saat boyunca sorgulanmış daha sonra da dün sabah saatlerinde hakim karşısına çıkartılmıştı. Sarkozy hakkında, “Ağır yolsuzluk” ve “Görevini kötüye kullanmak” suçundan açılan davalarda, 10 yıla kadar hapis cezası ve 10 yıl siyasetten men cezası isteniyor. 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmayı düşünen Sarkozy ise davayı 'siyasi' olarak nitelendirdi.

'Kimse hukuktan üstün değil'

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Sarkozy hakkında adli soruşturma açılmasına ilişkin, “Hiç kimse hukuktan üstün değil” ifadelerini kullandı. BFM Televizyonu'nun sorularını yanıtlayan Valls, durumun oldukça vahim olduğunu belirterek, 'suçsuzluk karinesinin herkes için geçerli olduğunun unutulmaması gerektiğinin' altını çizdi. Muhalefetin söz konusu dava ile ilgili “siyasi komplo” eleştirilerine karşı çıkan Valls, yargının bağımsız bir şekilde görevini yerine getirdiğini söyledi. Valls, “Yargıya soruşturma yapmasını biz söylemedik. Başbakan olarak yargının bağımsızlığı ve suçsuzluk karinesine saygı gösterilmesini sağlamam gerekir” ifadesini kullandı.

'Kaddafi'den gizli yardım aldı'

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy hakkındaki en önemli suçlamaysa 2007 seçim döneminde Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'den fon aldığı iddiası, iddialar eğer gerçekse bu Fransa tarihinin en büyük soruşturmalarından birine dönüşebileceği belirtiliyor. Gizli olarak yürütülen Kaddafi soruşturmasının savcısına Sarkozy tarafından yüksek bir mevki vaat ettiği iddia ediliyor. Daha önce Fransa eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac da 2011 yılında yolsuzluk suçmalasıyla yargılanmış ancak hapse girmemişti.
Yurt