Samsun Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olmak" suçundan 4 kişiye verilen hapis cezalarını yasaya uygun bularak onamasını doğru yorumlamak için mahkemenin kararında verilen cezalara bakmak yeterlidir.
Silahlı örgüt üyeliği TCK’nın 314 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye göre silahlı örgüt üyeliğinin cezası 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır.  314 üncü maddede düzenlen suçlar terör suçu sayıldığı için 3713 sayılı yasaya göre verilecek cezalar yarı oranında arttırılır. Mevcut davalarda mahkemeler asgari hadden 5 yıl ceza vermekte, 3713 e göre bu cezayı % 50 oranında artırmakta ve bu cezadan 1/6 oranında iyi hal indirimi yapmaktadırlar. Böylece 7.5 yıl olan ceza 6 yıl 3 aya inmektedir.
İlgili düzenleme:
 “            3 ve 4 üncü maddelerde yazılı suçları işleyenler hakkında ilgili kanunlara göre tayin edilecek hapis cezaları veya adlî para cezaları yarı oranında artırılarak hükmolunur. Bu suretle tayin olunacak cezalarda, gerek o fiil için, gerek her nevi ceza için muayyen olan cezanın yukarı sınırı aşılabilir. Ancak, müebbet hapis cezası yerine, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.”
Maddeye göre verilecek asgari ceza 6 yıl 3 aydır. Samsun BAM 2 inci Ceza Dairesinin onayladığı karardaki cezalar şöyle:
Kadir Tulum'u 3 yıl 1 ay 15 gün,
Mesut Böğrek'i 1 yıl 8 ay 18 gün,
Serhat Kızılkaya'yı 1 yıl 8 ay 18 gün,
Şaban Top'u ise 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı.
Görüldüğü gibi verilen en yükse ceza 3 yıl 1 ay 15 gündür.
Mahkemenin kararından anlaşılan bütün sanıklar suçlarını itiraf etmişler ve etkin pişmanlıktan yararlanmışlardır.
TCK’nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının son cümlesine göre “Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim ..”  yapılır.
Mahkeme sanıkların hepsine 6 yıl 3 ay ceza vermiş ve etkin pişmanlık uygulayarak sanıklara verilen cezalardan üçte birden dörtte üçe kadar farklı indirimler yapmıştır.
Sanıklar etkin pişmanlıktan yararlanmak için suçlarını itiraf ettiklerinden dairenin mahkeme kararını onaması son derece normaldir.
Rahmi Ofluoğlu
Avukat

Biz Hukuk