Sakarya 5. Ağır Ceza Mahkemesi 18 sanığın tutuklu olarak yargılandığı dava dosyasının 21.09.2017 tarihli ilk celsesinde ByLock kullandıkları iddia edilen 10 tutuklu sanığın "Mevcut delil durumu ile tutuklu kaldıkları süre ve tutukluluktaki oranlılık ilkesi gözetilerek" tahliyesine karar verdi.

Tutuklu 8 sanığın haklarında ByLock tespitiyle birlikte " teşhis tutanakları gibi
belge ve bulgulara göre kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olgular bulunduğundan, tutuklama
sebeplerinin devam ettiği anlaşıldığından" denilerek tutukluluk hallerinin devamına dair karar verildi.

Ayrıca sanıklardan M.U.’nun savunmasında; “Sakarya İstihbarat Şube vekilliği yaptığı sırada 2014 yılında örgütün ByLock’u kullandığını tespit ettiğini ve 2014 Ağustos ayında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na bu durumu yazılı olarak bildirdiğini” beyan ettiği görüldü.

Sakarya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararı Av. Çağlar Dilber tarafından şöyle yorumlandı:

"FETÖ/PDY üyeliği suçlamasıyla devam eden yargılamaların önemli bir kısmının dayanağı ByLock delili. Bu aşamada ByLock kullanımı iddiasını ve terör örgütüne üyeliği somutlaştıran ek deliller de mevcut değilse sanıkların tutuksuz yargılanmaları ve tahliye edilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Mayıs-Haziran aylarından bu yana devam eden yargılamalardaki –özellikle tutukluluk durumuna ilişkin- uygulamalara Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kararları dayanak gösteriliyor ancak Daire'nin gerek ilk derece sıfatıyla hüküm kurduğu gerekse de temyiz mercii sıfatıyla onama kararı verdiği dosyalarda ByLock kullanımı haricinde kuvvetli suç şüphesini gösterir somut deliller bulunmakta.

Özellikle dava dosyalarında sanıkların bilerek(kasten) ByLock haberleşme ağına dahil olduklarını gösterir somut emareler mevcut değilse tahliye edilmeleri gerektiği kanaatindeyiz. Sakarya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin uygulamasının da bu yönde olduğu görülmektedir.”


 
BİZ HUKUK

adaletbiz.com