Adana'da, geçen yıl kendisini ağır ceza hakimi olarak tanıttığı Avustralya'da oturan Mürvet T.'yi SGK'dan emekli ettirebileceğini söyleyerek 4 bin lira dolandırdığı iddiasıyla tutuklanan 47 yaşındaki Ayten Özartun'un yargılamasına başlandı.

Avustralya'da oturan Mürvet T., geçen yıl tatil için geldiği Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nde kırtasiye işiyle uğraşan tanıdıklarının yanına gitti. Burada kendisini ağır ceza hakimi 'A.D.' diye tanıtan Ayten Özartun ile tanıştı. İddiaya göre, Özartun Mürvet T.'ye, SGK'da tanıdıkları olduğunu ve isterse başkaları gibi kendisini de emekli edebileceğini ve bunu da 3 bin liraya yapacağını söyledi. Teklifi kabul eden Mürvet T., 3 bin lira para ile noter tasdikli vekalet verip tatilini geçirmek için Antalya'ya gitti. Mürvet T.'nin Antalya'da olduğunu öğrenen Özartun da "Antalya'da hakimler toplantısı var" diyerek Antalya'ya gitti. Uçak biletleri ve masraflar için 1000 lira daha ödeme yapan Mürvet T.'nin kaldığı otele giden Özartun, "Senin emekli olabilmen için 52 bin 500 lira lazım. 6 ay içerisinde parayı hazırlaman lazım" dedi. Bunun üzerine Mürvet T. de konuyu çocuklarıyla paylaşarak kredi çekmek istediğini söyledi. Çocukları, olayın çok hızlı geliştiğini, dolandırılmamak için dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Mürvet T., çocuklarının uyarısını dikkate alarak şüpheli hakkında internet üzerinden araştırma yaptı. A.D.'nin gerçek adının Ayten Özartun olduğunu, kendisini avukat ve hakim olarak tanıtıp dolandırıcılık yaptığını öğrendi. Kendisini kadınla tanıştıran kırtasiyeci arkadaşlarını da uyaran Mürvet T., Ayten Özartun hakkında şikayette bulundu. Mürvet T. ve kırtasiyecilerin yanı sıra başka kişileri de dolandırdığı ileri sürülen Ayten Özartun, 25 Ekim 2013'te tutuklandı.

Soruşturmayı yürütülen Cumhuriyet Savcısı, şüpheli Ayten Özartun hakkında 'kamu görevlileri ile ilişkisi olduğundan bahisle bir işin gördürüleceği vaadiyle dolandırıcılık' suçundan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık Özartun, suçlamayı kabul etmedi. Özartun, "Ben kendimi hakim olarak tanıtmadım. Kimseden de para almadım. Müşteki emekli olmak istediğini söyleyince başkasına yönlendirdim. Ben yaklaşık 6-7 yıl avukatın yanında çalıştım" dedi. Mahkeme heyeti, dolandırıcılık suçunun nitelikli olmadığına kanaat getirerek görevsizlik kararı verdi. Sanığın da tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, dosyayı asliye ceza mahkemesine gönderdi. Sanık Özartun'un yargılamasına, asliye ceza mahkemesinde, 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle devam edilecek.

DHA