Bundan 30 yıl önce 16-18 Eylül 1982'de Beyrut'ta, Filistinlilerin kaldığı Sabra ve Şatila sığınmacı kamplarında Lübnanlı sağcı milisler İsrail ordusu koruması altında bir katliam gerçekleştirdi. Katliamda çoğu çocuk ve kadın olan 3000'e yakın Filistinli sığınmacı katledildi.

Katliam nasıl gelişti?
1975'de keskinleşen din ayrılıkları ile başlayan Lübnan İç Savaşı devam ederken 6 Haziran 1982'de İsrail'in Güney Lübnan'ı işgal etmesiyle Lübnan Savaşı başladı. İsrail saldırıya gerekçe olarak İngiltere'de İsrailli elçi Şimo Agrov'un öldürülmesini gösterdi. İsrail bu işgalle Lübnan'daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Libnan'daki Suriye etkisini kırmayı amaçlıyordu. FKÖ'ye, sola ve müslüman Lübnanlı kuvvetlere saldıran İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti. Lübnan'da Falanjları Partisi'nin Genel Başkanı Beşir Cemayel'in devlet başkanı olarak seçilmesinden üç hafta sonra, 14 Eylül'de öldürülmesinden Filistinli milisleri sorumlu tutan İsrail ordusunun şemsiyesindeki aşırı sağcı ve hristiyan Lübnanlı milisler Sabra ve Şatila katliamlarını gerçekleştirdi.

Ariel Şaron
Katliam hakkında İsrail'li bir inceleme komitesi o dönemde İsrail Savunma Bakanı olan Ariel Şaron'un katliamda sorumluluğu olduğunu ortaya koydu. İsrail'de yakın zamana kadar çok önemli ve güçlü bir politik figür olan Şaron 2001-2006 yılları arasında İsrail Başbakanı idi. 2006'da seçim kampanyasında ikinci kalp krizinden sonra komaya girdi ve altı senedir bitkisel hayatta. Şaron, katliamdan sonra “Beyrut Kasabı' lakabı ile anılmaya başlanmıştı.

sharon.jpg