İstanbul’da bir hâkim, ‘alkollü araç kullanmak’tan 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan Beşiktaşlı milli futbolcu Ersan Gülüm’ü beraat ettirdi

HABERTÜRK HABER MERKEZİ

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi İlhan Karagöz’ün mahkeme savcısı Atilla Ayvacı’nın, alkol oranının kişinin trafikteyken emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmasına sebep olma konusunda dosyada bir rapor ve tespitin bulunmaması gerekçesiyle verdiği beraat mütalaası tartışma yarattı. Yeni TCK’nın mimarı Prof. Adem Sözüer mahkemelerin TCK ile bağlı olduğuna dikkat çekerek, “Ölüm, yaralama yoksa alkollü araç kullanmak suç değildir” yorumunun hatalı olduğunu söyledi ve “Ölüm ve yaralama yoksa, alkollü araç kullanmak suç değildir diye bir bakış açısı yok. TCK’da böyle bir yasa yok. Bu şekilde bir yorum yapılamaz. Yargıtay’ın böyle bir yorumu yok. Yasalarımızda ‘alkollü araç kullanmak’ suçtur” dedi. Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mehmet Reşat Koparan da, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin kararının 1.00 promil üzerindeki alkollü durumlarda sanığa ceza verilmesi gerektiği yönünde emsal olduğunu belirtti.

‘TARTIŞILMALI’

Koparan, mahkemenin verdiği beraat kararının Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda tartışılmasının en doğru yol olduğunu belirterek, “Başkaca bir tespit olmasa bile,1.00 promilden fazla alkolün tespiti halinde TCK’nın 179/3 maddesinde belirtilen Trafik Güvenliğini Kasten Tehlikeye Atma suçunun oluşacağı Yargıtay’ca kabul edilmektedir. Yani Yargıtay bu kararı verirken Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Dairesi’nin kararını kendisine dayanak almaktadır. Yerel mahkemenin kararı Adli Tıp’ın kararını da tartışmaya açmış bulunmaktadır. Konunun Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na götürülmesi gerekir” dedi.

Prof. Dr. Sözüer şöyle devam etti:

Kişi ,alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle Güvenli bir şekilde araç  kullanamayacak haldeyse 2 yıla kadar hapis cezası var. TCK 179/2 madde ile cezalandırılan husus kişinin alkol alarak trafiğe çıkmasıdır. Alkollü araç kullanma suçunda,  bir kişiye çarpıp ölüm veya yaralanmaya sebebiyet vermesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bunlar birbirinden bağımsız suçlar. Başka ülkelerde örneğin Almaya'da Alkollü araç kullanmanın cezası 5 yıla kadar hapistir. Bu suçun amacı sürücülerin güvenli biçimde araç kullanamayacak derecede alkollü olması durumunda, kişiyi araç kullanmaktan caydırmaktır. Bu nedenle ölüm yaralama sonucu yoksa, alkollü araç kullanma suçu olmaz diye, bir yorum yapılamaz. Yargıtay'ında böyle bir yorumu yok.

http://www.haberturk.com/yasam/haber/994583-yasalarimizda-alkollu-arac-kullanmak-suctur