CMK’nın 100. maddesine eklenen bir fıkra ile suçu meslek haline getirmek, aynı suçu tekrar işlemek ve suç işleme eğiliminde olmak tutuklama nedeni olarak kabul edilebilecek.

Hırsızlık suçunu örnek alalım:

“Polis hırsızı yakalıyor, hakim serbest bırakıyor” şikayeti bundan böyle olmayacak.

Hırsızlık suçunun üst sınırı 3 yıl olduğundan bu suçu işleyenlerin daha önce aynı suçu işlemiş olmaları veya hırsızlık suçundan birkaç kez yakalanmış olmaları veya hırsızlık yapmaya eğilimli olmaları halinde tutuklama kararı verilebilecektir.

Bilindiği gibi CMK 100/1 de aynı torba yasa ile yeniden düzenlenmiş ve kuvvetli suç şüphesinin varlığının somut delilere dayandırılması zorunluluğu getirilmiştir.

Maddenin yeni hali şöyle:

Tutuklama nedenleri

MADDE 100.- (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.

Bu  fıkraya göre herhangi bir şüphelinin suçu işlediği konusunda “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin “  olması halinde bir tutuklama nedeni de varsa tutuklama kararı verilebilecektir. İşte bu noktada suçu daha önce işlemiş olmak (mükerrirler),  , itiyadı suçlu veya suçu meslek edinen kişi durumunda olmak bir tutuklama nedeni sayılacaktır.

CMK 100 e eklenen yeni fıkra şöyle:

4) Şüpheli veya sanığın mükerrir, itiyadı suçlu veya suçu meslek edinen kişi olması durumunda da tutuklama nedeni var sayılabilir.

 adaletbiz