Ethem Sarısülük’ün Gezi eylemleri sırasında, 1 Haziran 2013′te Kızılay’da polis memuru Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan kurşunla vurularak öldürülmesine ilişkin davanın yedinci duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü.  Ethem'in ölümüne neden olan polis Ahmat Şahbaz hakkında verilen 7 yıl 9 ay 10 günlük hapis cezası ise 'ödül gibi ceza' dedirtti. 

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre mahkeme heyeti Şahbaz’ın tüm taleplerini reddederek esas hakkında savunma vermelerini istedi. Mahkeme, katil zanlısı Ahmet Şahbaz’ın son savunmasını istedi.

ETHEM'İN AİLESİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Sanık Ahmet Şahbaz'a duruşmada son sözü soruldu. Şuana kadar çok fazla konuşmayan Şahbaz, son sözlerinde dili çözüldü. Şahbaz özetle şunları söyledi:

“Benim burada ne çektiğimi ne yaşadığımı görüyorsunuz ama içimdeki korkuyu paniği anlamıyorsunuz. O olay sırasında da ne yaşadığımı görün. Perukla çıktığım deniyor. Bunun sebebini anlatayım. Kimliğim yayımlandı. Bana dışarıdan koruma polisi verildi. Terör örgütleri tarafından tehdit edildim. Emniyetten istihbarattan bilgiler geldi. Benim burada geldiğim 28 yaşımda bir insanım. Polis olmadan önce karakolun yolunu bilmezdim. Ekmeğimin peşindeyim. Bu kadar sıkıntıyı üzerime almayı neden böyle şey olsun.”

Bu sırada anne Sayfa Sarısülük, “Benim yavrumun babası yoktu, katil” diye bağırdı. Şahbaz ise “Ethem’in ailesine sesleniyorum. Sizden özür diliyorum” dedi.

Şahbaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Katılan avukatları, bir kaç tane yalan söyledi. Tabi görev icabı bu yalanı söylüyorlar. Yalnız başlarına kaldıklarında vicdanlarının rahat olmadığını düşünüyorum avukatların. Az önce kalkanı yere bırakıp üzerine koştuğu deniliyor. Görüntüler var Allah’tan. Yoksa zaten bitmiştik. Bu işte düşmanlık etmeye gerek yok. Hepimiz aynı vatanda yaşıyoruz. Bu çektiğimiz sıkıntı çile nedir böyle. Beni anlamanız için sizin de kırılmış kaldırım taşını yemeniz gerekiyor. Ben Güvenpark’ta çalıların orada darbe sonucu yere düşürüldüğümde çalıların üzerine gelip yukarıdan taş atma durumları var. Ben orada yere düştüğümde sırtım üzeri yere düştüğümde kalkanım yoktu. Sadece gaz maskem ve kaskım vardı. 15 dakika bizi havuz başında taşladılar. Robocop arkadaşlar kaçtıysa bizim sayemizde kaçtılar. Üzerime atlayacaklarını düşünerek silahımı yerdeyken çektim ama dolduruş etmedim. Yere kalkmaya çalışırken eylemci üzerime geliyordu. Ben ona tekme suretiyle uzaklaştırmak istedim. Belimdeki copu çıkarmak kolay değil. İnsanın can korkusu psikolojik halini düşünmek gerekiyor. Rüyalarıma bazen girer. Helikopter üzerimizden geçiyor rüyamdan. Lütfen anlamanızı istiyorum beni. Ben tekme attıktan sonra kaskıma taşın çarpmasından sonra ile birlikte grubu fark ettim. Aslında silahı parkın içindeki gruba çektim. Atılan taşlar kaldırım taşı. Allah rızası. Beş metreden sizin vücudunuz. Eve gittim kız arkadaşıma fotoğraf da çektim gönderdim.

Çektim sıktım videosuna gelince, o videoda biziz dedik. Ben kendimi gizleyemem. Ancak ben çektim vurdum demedim. Benim orada olayın paniği ile olayı konuşurken can havli ile kızgınlıkla bu cümleyi kurdum.

ETHEM'İN ARKASINDAN FATİHA OKUDUM

Ethem öldüğünde ben yoğun bir şekilde üzüntü yaşadım. Ben kendisinin vefat ettiğini 14 gün sonra öğrendiğimde oturup Fatiha okudum. Ben artık durumu sizin vicdanınıza bırakıyorum.

Dışarıdan görüntüm sakin olarak görünebilir. Ancak insanının içindeki psikolojiyi anlamak lazım. Ben dağda çatışmaya girmedim. Sizin bu konuda daha duyarlı olmanızı, kendinizi benim yerime koyarak empati yapmanızı istiyorum.

Burada bir kaza yaşanmış. Bir can gitmiş. Ben Ankar’ada üç yıl görev yaptım. Ben böyle bir olayın yaşanmasını kesinlikle istemezdim. Benim de annem var. Ethem’in annesi bağırdığında ben üzülmüyor muyum?

Böyle bir olayın yaşanmasını istemezdim. Son olarak şunu söyleyeyim. Eğer ki o eylemciler benim uyarı atışımı göstermememe rağmen beni halen taşlayarak böyle bir kazanın oluşmasına sebebiyet verdiler. Taşlar atılmasa ben geriye doğru gidecektim.

Eğer ki beni ısrarla taşlamasalardı böyle bir kaza olmazdı. Ben eğer ki şöyle düşünelim. Eğer ben silahı yere doğru değil de üzerlerine doğru doğrultsaydım bana bir metreden taş atan eylemci halen taş atmaya çalışır mıydı?

Eylülden beri bir sene oldu. Benim psikolojimi bozmaya başladı artık yaşananlar. Deliller ortada. Derdimi kimseye anlatamıyorum. Sizler burada hakimlersiniz. Ben derdimi nereye anlatacağım. Gerçekten anlattımığım iddiaların hepsinin sonuna kadar dinledim. Bu kadar olmaz. Ben sizin adaletinize bırakıyorum. Vicdanınnıza bırakıyorum. Adalete güveniyorum.”

Sanık polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında 7 yıl, 9 ay, 10 gün hapis cezası verildi.

Kararın açıklanmasının ardından duruşma salonu karıştı.


http://www.gercekgundem.com/guncel/67932/polis-ahmet-sahbaza-7-yil-9-ay-10-gun-ceza