Muğla Fethiye'de yaşanan hukuk dramı bir aileyi paramparça etti. Sipahi ailesi çocukları sınavlarda daha başarılı olsun, kendileri gibi işsizlik yoksullukla mücadele etmesin, hayatlarını kurtarsın diye dershaneye yazdırırken; nasıl bir sona doğru sürüklendiğinden haberdar değildi. İki çocuklarını dershaneye yazdırdıktan sonra baba günün birinde işsiz kalınca taksitleri de ödeyemediler. Ödenemeyen borç 1400 TL. Ödenemeyecek bir meblağ değil gibi gözüküyor değil mi? 

Eğitimin asli unsuru haline gelen, eğitimi ticarileştiren, devasa bir sektör haline getiren sistemin en güçlü halkası dershane, avukatlık ücreti ve faiziyle birlikte aileyi 5 bin 250 TL'lik bir borç yükümlülüğünün altına sokmasaydı, ödenirdi elbette. Sipahi Ailesi yaşadığı evi satışa çıkarıyor, ha deyince alıcı çıkmıyor. Ama Hukuk sisteminin zaman kaybetmeye hiç tahammülü yok! Özellikle de yoksullar için. Sözleşmede imzası bulunan anne, 3 aylık hapis cezasına çarptırılıyor.

Dershane ücreti ödeyemeyen Emine Sipahi'nin dershane borcu için evine haciz gelir. Okur yazarlığı çok az olan Emine Sipahi icra memurlarının uzattığı taahhütnameyi imzalar, 1400 TL olan borç faizleri ve Avukat ücretiyle 5 bin 250 TL'ye çıkarılmıştır. Bu taahhütnameyi de ödeyemeyen daha doğrusu taahhüt tarihinde bu borcun ödenmediğinde hapis cezası olduğunu bilmeyen Emine Sipahi eve tutuklanıp cezaevine götürülür.

Yaşananlardan kendini sorumlu hisseden, annesinin demir parmaklıklar ardına girmesine tahammül edemeyen, parasızlıktan cezaevi ziyaretine bile gidemeyen 18 yaşındaki Soner; 'Anneciğim. Seni buradan kurtaracağım ama avukat Tolgay Pisili, "Peşin vereceksin lan 5 bini" dedi, 5 bin lirayı birden istiyor. "Para bulamadım annem” diyerek canından vazgeçti. Semih Soner Sipahi, yanlış bir sisteme kendini kurban vererek benzer durumda olanların derdine ilaç olmayı istedi belki de. Eğitimdeki dershane dayatması, borçlara uygulanan yüksek faizleri, borçlarını ödeyemeyenlere uygulanan çağ dışı hapis uygulamasını konuşmak yerine basın ne yaptı? İntiharının sebebini kız arkadaşının ihanetine bağlayarak sıyrıldı işin içinden!

Dershane sistemi İcra İflas kanununda ki ceza infaz Sistemi gibi tamamen ucube bir sistemdir. Bu sistemlerin eğitim ve öğrenimle bir ilgisi yoktur. Dershane borcunu ödeyemeyen on binlerce aile hakkındaicra takip dosyaları açılmıştır. On binlerce aile icraya düşen dershane borcu rakamlarına faiz, avukatlık ücretleri ile katlanan bu borçları ödeyemez hale gelmiştir. Bu sistem tamamen ailelerin çocuklarının eğitimi ile ilgili duyarlılıklarından yararlanarak aileleri ekonomik olarak sömüren bir sistemdir.

Sayın Başbakanın dershanelerin kapatılmasına yönelik düşüncesi yerinde bir düşüncedir. Bu düşünceden taviz verilmemeli ve dershaneler bir an önce kapatılarak ümit sömürüsüne son verilmelidir.

Bugün ortalama bir dershane ücreti 5.000 TL dir. Aileler çocuklarına harcamaları gereken bu paraları ne yazık ki ümit sömürüsünün bir sonucu olarak dershanelere vermektedirler. Dershaneler zaten belirli okulları kazanacak yeterliliğe sahip olan öğrencileri futbolcu transfer eder gibi dershanelere çekerek ,bu öğrencilerin reklamı ile diğer öğrencilerinde paralarını boş vaatlerle kendi kasalarına aktarmaktadırlar. 

Örneğin SBS de Galatasaray, İstanbul, Kabataş gibi liselerin kontenjanı belirli iken İstanbul ilindeki dershanelerin milyonlarca öğrenciyi bu okulları kazandıracağı vaadi ile reklam yapması düşündürücüdür. Çocuklarının ayağına ayakkabı alamayan ailelerin memleketin en ücra köşelerinde bile dershane adı altında kurulan ve tek kaygıları ticari olan işletmelere para ödetmek zorunda bırakılmaları akıl alabilir bir durum değildir.

Dershaneler fakir aileler için bir kurtuluş değildir. Tam tersine bu ailelerin ellerindeki son paralarının da ümit tacirliği yoluyla alınmasının aracıdır. Ailelerde ellerindeki paraları dershane adı altındaki ticari işletmelere değil çocuklarının beslenme gibi zaruri ihtiyaçlarına harcamalıdırlar. Devlet bu sömürünün önüne geçerek yoksul ailelerin çocuklarının beslenmesinden ve giyiminden kısarak dershane adı altındaki ticari işletmelere para aktarmasının önüne geçmelidir.
cekmagdurlari