Özgür Gündem baskını sonrası evine yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan’ın savcılık ifadesi bitti.

Aslı Erdoğan, ifadesinde Yayın Danışma Kurulu’nun sembolik ve formalite icabı olduğunu belirtti.

Gazeteye talimat, öneri vermelerinin söz konusu olmadığını söyleyen Erdoğan, yayın politikası ve kimlerin ne tür yazı yazacağı konusunda da müdahale yetkilerinin olmadığını belirtti.

Aslı Erdoğan, PKK’li yöneticilerin Özgür Gündem gazetesinde yazı yazdığı yönündeki sorularla ilgili de, bu tür yazıların varlığını da başka yayınlardan öğrendiğini ifade etti

Erdoğan, kendisine yöneltilen suçlamaları da reddetti

Erdoğan, ifadesinin ardından tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Mahkemeye sevk edilen Erdoğan tutuklandı.

Üç ayrı suçlama

Aslı Erdoğan’ın Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürülmüş, burada ifade vermişti.

Erdoğan’a “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Halkı kışkırtmak” suçlamaları isnat edildi. Erdoğan’a, gazetede yazdığı yazılar da soruldu.

Aslı Erdoğan’ın gözaltına alınmasına delil olarak, gazetedeki köşe yazıları ile gazetenin yayın danışma kurulu üyesi olması gösterildi.

Erdoğan’ın 8 sayfa ifade verdiği dosyada “gizlilik” kararı bulunuyor.

 Yazar Aslı Erdoğan'ın mahkemedeki ifadesi sona erdi, kararın açıklanması bekleniyor.

Anne Erdoğan: Kızım yalnızım diyordu görüyorum ki yalnız değil

Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Erdoğan da, kızının eserlerinde naifliği gördüğünü belirterek, "Onun eserlerini okumayı çok seviyorum ve onunla gurur duyuyorum" dedi. Anne Erdoğan, "Aslı her şeyi bırakıp yazar oldu. Hep mazlumların yanında oldu. Çok cesur olarak yazılarını yazdı" ifadelerini kullandı. Ölüm oruçlarını ve Kürdistan'da yaşanan vahşetleri yazdığına dikkat çeken Anne Erdoğan, "Her zaman zoru seçti. Nerede ezilenler varsa onları yazıp, yanında oldu." diyerek kızı ile arasında geçen bir anıyı anlattı: "Bana yalnızım diyordu ama şimdi gördüm ki o hiçte yalnız değil."

Aslı Erdoğan hakkında

1967 doğumlu Aslı Erdoğan, Amerikan Robert Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını CERN (Conseeil Europeen pour la Recherche Nucleaire)’de hazırladı. Rio de Janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti.

1994 ‘te ilk kitabı yayımlandı.

Ulusal ve uluslararası basında kendinden övgüyle bahsedilen yazar, 1997’de Deutsche Welle’nin düzenlediğ yarışmada Tahta Kuşlar adlı öyküsüyle birincilik ödülü aldı, bu öykü dokuz dile çevrildi.

Kırmızı Pelerinli Kent romanı Gyldendal Yayınları’nın (Norveç) Marg –omirilik— serisine seçildi. Hayatın Sessizliğinde (2005) Dünya Yayınları tarafından yılın kitabı seçildi.

Hayatın Sessizliğinde’den bir bölüm Piccola Tiyatrosu’nda (Milan) Serra Yılmaz tarafından seslendirildi, dans tiyatrosu ve baleye uyarlandı.

Mahpus adlı öyküsü Fransa’da filme çekildi.

Yunus Nadi (Mucizevi Mandarin), Sait Faik (Taş Bina, 2010), Lillehammer Festivali’nin ana konuşmasını yaptı (2011), Zürih Şehir Yazarı seçildi (2012) Words Vithout Borders (2013)

(Kaynak: İMC TV)


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr