TAHLİYE EDİLECEK TUTUKLULAR

Tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indirildiği için devam eden davalarda tutukluluk süresi 5 yılı aşanlar yeni kanunun yürürlüğe girmesi ile tahliye edileceklerdir. Adalet Bakanı’nın açıklamasına göre bu durumda 149 kişi bulunmaktadır.

Ergenekon Davası

Karar verilen ancak henüz gerekçeli kararı yazılmayan Ergenekon Davası  için ne gibi işlemler yapılabilir?

Yeni yasanın yürürlük tarihinden itibaren 15 gün içerisinde kapatılan ÖYM’ler ellerindeki dosyaları genel yetkili ağır ceza mahkemelerine devredeceklerdir. Bu 15 günlük süre içerisinde de gerekçeli karar yazılmaz ise bu davadan tutuklu bulunanların durumu ne olacak? Bu sorunun kesin bir cevabı yok henüz.

 Yargıtay’ın, 5 yıldan fazla süredir tutuklu olan sanıklarla ilgili kararı bozması halinde ise bu sanıklar hakkında bozma kararı ile birlikte tahliye kararı da verebilecek.

Ergenekon davasında tutuklu bulunan sanıklar:

 Alparslan Arslan, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Ergün Poyraz, İsmail Yıldız, Veli Küçük, Mehmet Fikri Karadağ, Kemal Kerinçsiz, Sevgi Erenerol, Zekeriya Öztürk, Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur, Durmuş Ali Özoğlu, Tuncay Özkan, Ataman Yıldırım, Levent Göktaş, İbrahim Şahin, Mustafa Dönmez ve Levent Ersöz ..

Bu sanıkların tutukluluk süreleri 5 yılı aşmış bulunuyor.

Tutukluluk süreleri 5 yılı aşmayan tutukluların bir kısmı yeni yasa ile tahliye edilebilir çünkü yeni kanun CMK 100’deki tutuklama koşullarını değiştirdi.

CMK 100/1 eski hali

Tutuklama nedenleri

MADDE 100.- (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.

Yeni hali

Tutuklama nedenleri

MADDE 100.- (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.

Maddede yapılan değişiklik ve madde gerekçesi göz önünde bulundurulduğunda tutuklama kararlarında somut delillerin gösterilmesi gerekmektedir.

CMK 100/1 de yapılan bu değişiklik tutuklu sanıklar lehine bir düzenlemedir ve derhal uygulanması gerekir.

CMK’da yapılan diğer değişikliklerden görülen davalar etkilenmez

Yeni yasa ile CMK’da mevcut yakalama, gözaltı, dinleme, teknik takip, yer tespiti gibi düzenlemelerde önemli değişiklikler yapıldı. Bütün bu kararların verilmesi özet olarak somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesinin varlığına bağlandı. Ayrıca kararı verecek görevli mahkeme ve karar nisaplarında değişiklik yapıldı ancak usul hükümleri geriye yürümeyeceğinden bu değişiklikler görülmekte olan davaları etkilemeyecektir.

ÖYM’lerin elinde bulunan 5600 dava dosyası genel yetkili ağır ceza mahkemelerine devredilecek.

Genel yetkili ağır ceza mahkemelerine devredilecek önemli davalar

28 Şubat, 12 Eylül, KCK, Poyrazköy, Odatv, Askeri Casusluk, faili meçhul cinayetler, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın öldürülmesi, “Sauna Çetesi” gibi önemli davalar genel yetkili ağır ceza mahkemelerine devredilecek.

Özel yetkili savcılar ellerindeki soruşturma dosyalarını C. Savcılarına devredecek

TMK’nın 10. maddesi ile görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca yürütülen soruşturma dosyaları yeni kanunun yürürlüğe girmesi ile yetkili Cumhuriyet savcılarına devredilecektir.


ADALETBİZ