Aralarında eski Bakan Seyfi Oktay’ın da bulunduğu 11 sanıklı yargıyı etkileme davası başladı

Oktay hâkim karşısında

 Adliye önünde açıklama yapan Seyfi Oktay, “Savunmamızı yaparken görüşlerimizi ifade edeceğiz” diye konuştu.

HİLAL KÖSE-Cumhuriyet

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Ergenekon davası tutuklu sanığı CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberalın oğlu Erkan Bülent Haberal ile kardeşi Ali Haberalın da aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanık, Ergenekon davasında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla dün yargıç karşısına çıktı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesindeki oturuma tutuksuz sanıklar eski Bakan Seyfi Oktay, avukatlar Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya ile Canfer Balçık, Hüseyin Yıldırım, Sefa Altıoğlu, Ergenekon davası sanıklarından CHP Milletvekili Mehmet Haberalın kardeşi Ali Haberal ve oğlu Erkan Bülent Haberal katıldı. 8. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin yeğeni Nihan Atasagun ise gelmedi.

Sanık avukatlarının görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talepleri reddedildi. Davanın sanığı olan avukatların, soruşturma aşamasında ifadeleri alınırken Adalet Bakanlığından izin alınmadığı belirtilerek bu nedenle davanın durdurulması istendi. Mahkeme, örgütlü suçlara ilişkin soruşturmalarda, bakanlık iznine gerek olmadığı gerekçesiyle bu talebi de kabul etmedi. Avukatlar, iddianamenin özetlenmesini istese de mahkeme heyeti, 251 sayfanın 2 TRT spikeri tarafından okunmasına karar verdi. İddianamenin okunmasını bir süre dinleyen Seyfi Oktay, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı. Adliye önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oktay,İçeriğini çok iyi bildiğiniz iddianame okunuyor. İddianame zaten çarşaf çarşaf basında yer aldı. Benden fazla basın biliyor. Daha sonraki aşamada savunmamızı yaparken biz de görüşlerimizi anlatacağız diye konuştu.

CHP desteği

CHP milletvekilleri Celal Dinçer, Durdu Özpolat, Musa Çam, Erdal Aksünger, Veli Ağbaba, Candan Yücel, Gürkut Acar, Ali Serindağ, Sabahat Akkiraz, Ali Özgündüz, Hüseyin Aygün, eski Çalışma Bakanı Mustafa Kul ve Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu ve baro yöneticileri de izleyici olarak davayı takip etti. Gürkut Acar, iddianamenin telefon görüşmelerinin yorumlanmasına dayandırıldığını söyledi. Acar,Ergenekon davasına bakan eski başkanın, Oktay ve sanık avukatlarıyla görüştükten sonra tahliye yönünde görüş bildirmesi tesadüf mü?sorusuna şu yanıtı verdi:

Türkiyede başka tesadüfler de oldu. Ergenekonda tahliye talep eden bütün yargıçlar görevden alındı. Deniz Feneri davasında üç savcının üçü birden görevden alındı. Bunları tesadüf olarak kabul etmek mümkün değil. Belli bir planın parçasıdır.”

Ali Özgündüz de Seyfi Oktayın devam eden davalarda hâkimlerle görüştüğü iddiasının, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun ağır cezanın alanına girmeyeceğini belirtti. Özgündüz, Herkesin bildiği ama söylemediği şeyi söyleyim. Sayın Seyfi Oktay, Sivas katiamı olarak bilinen ve geçen hafta zamanaşımıyla bir kısım sanığın cezasız bırakılmasını doğuran olayı Adalet Bakanı olarak aydınlattığı için hakkında bu dava açılmıştırdedi.

Metin Feyzioğlu, özel görevli mahkemelerin, demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları adına derhal kaldırılması gerektiğini söyledi. Ankara Barosu üyesi avukatların da davada sanık olduğunu belirten Feyzioğlu, Türkiyede savunma görevini yapmanın, yargılanma riskini üstlenmek anlamına geldiğini dile getirdi. Feyizoğlu, Artık öç alma mekanizması şeklinde algılanmaya başlayan yargılama sistemi, savunma makamına ve avukatlara da yönelmiş durumdadırdiye konuştu.