Afyonkarahisar’da yaramazlık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini dövmekten yargılanan öğretmen, 4 bin 500 TL para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, öğretmenin basit yaralama suçunu işlediği gerekçesiyle günlüğü 20 liradan 7 ay 15 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Olay günü okulun nöbetçi öğretmeni olan K.Ö,’nün meslektaşını savunurken anlattıkları ise duruşma salonundaki herkesi dehşete düşürdü: “2 yaşındaki çocuğuma da vurduğum oldu. Hata yaparlarsa vururum.”

Mahkemeye taşınan dayak hadisesi, Fethibey İlkokulu’nda Aralık 2014’te yaşandı. Öğretmen H.T. arkadaşıyla kavga eden öğrencisi B.A.’nın yüzüne tokat atıp bacağına tekme vurdu. Öğrenci ağlayarak annesine gidip durumu anlatınca veli, soluğu okulda aldı. Hem oğluna dayak atan öğretmenle hem de onu savunan okul müdürüyle tartıştı. Ardından da karakola gidip öğretmenle birlikte okul yönetiminden şikayetçi oldu. Öğrencisini döven öğretmen ve okul müdürü de kendilerine hakaret ettiği gerekçesiyle veliyi şikayet etti. Olay bir anda adliyelik oldu. Afyonkarahisar 3. Asliye Mahkemesi’nde açılan davaya ise öğretmenlerin ifadeleri damgasını vurdu. Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen H.T. “Elimle hafif kafasına tokat vurur gibi vurdum, dövmedim.” derken mağdur öğrencinin anlattıkları dayak hadisesinin yeni olmadığını gösterdi. Öğrenci yaşananları şöyle aktardı: “Arkadaşım bana vurdu, ben de ona vurdum, öğretmenim gördü. İki yüzüme tokat attı, bacağıma iki tekme vurdu. Öğretmenim bazen bizleri dersi yanlış yapınca tahtaya kaldırıp, avuçlarımızı açtırıp sertçe vurup, tokat atıyor.”

‘Devlet okullarındaki eğitimin hali bu’

Olay günü nöbetçi öğretmen olan K.Ö. de, duruşmada veliyi ‘okula gelip huzuru bozmakla’ suçladı. Meslektaşını savunurken kendisinin de okulda yaramazlık yapan öğrencileri ve çocuklarını dövdüğünü anlattı. K.Ö.,” Okulda söz dinlemeyen öğrencilerimi Şiddetli olmamak üzere döverim. 2 ve 6 yaşında iki çocuğum var. İki yaşındaki çocuğuma dahi vurmuşluğum var. Hata yaparlarsa vururum.” şeklinde ifade verdi.

Olaydan üç ay sonra duruşmayı karara bağlayan mahkeme veli B.T. hakkında, kamu görevlisine hakaret ve tehdit suçunun işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraat kararı verdi. Öğretmen H.T.’yi ise öğrencisi B.A.’ ya yönelik basit yaralama suçunu işlediği deliller ve raporla sübut bulduğundan günlüğü 20 TL’den 7 ay 15 gün adli para cezası ile cezalandırdı. 4 bin 500 TL’ lik ceza 5 yıl süreyle ertelendi.

Öğrenci B.A.’nın avukatı Emre Kurtoğlu karara tepki gösterirken, daha caydırıcı bir ceza beklediklerinin altını çizdi. Nöbetçi öğretmenin sözlerini de ‘devlet okullarındaki eğitimin ve eğitimcilerin durumunu göstermesi açısından ibretlik’ olarak değerlendirdi.. Öğretmenin duruşmada anlattıklarının suç olduğunu vurgulayan Kurtoğul, mahkeme heyetinin bu konuda da işlem başlatması gerektiğine dikkat çekti: “Öğretmen öğrencilerine, küçük iki çocuğuna dövdüğünü mahkeme huzurunda ikrar etmiştir.”


http://www.zaman.com.tr/gundem_ogrencisine-tokat-atan-ogretmene-4-bin-500-tl-ceza_2286218.html