Gezi Parkı gösterileri sırasında 16 Haziran 2013 tarihinde ekmek almaya giderken başından biber gazı fişeğiyle vurulan Berkin Elvan, 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014 tariihinde hayatını kaybetti. Berkin Elvan hayatını kaybettikten sonra aile avukatları, Elvan’ın vurulduğu yer olan Okmeydanı’nda Mithatpaşa Caddesi ile Gaziler Sokağı’nın kesiştiği noktada keşif yapılmasını talep etti. İstanbul 2. Sulh Mahkemesi avukatların bu talebine ise ret cevabı verdi.

 
Sadece 2.5 kilometre 
 
Mahkeme, ret cevabının gerekçesinde, keşif işleminin soruşturma esnasında değil yargılama sürecinde yapılmasını gerektiğine dikkat çekti. 
 
Mahkemenin gerekçeli kararında kullandığı bir ifadeyse dikkat çekiciydi. Mahkeme, “Hükmü verecek mahkemenin bulunduğu yerden uzakta olan olay yerine duruşma sırasında keşif yapmak üzere gidilmesi muhakemeye katılanlar açısından hem çok zahmet, hem de çok masraf gerektirebilir olmasından kaynaklanmaktadır” ifadelerine yer verdi. Oysa Googlemap’e girilip iki nokta arasındaki mesafe ölçüldüğünde ise kuş uçuşu sadece 2.3 kilometre uzaklıkta olduğu ortaya çıkıyor.