2 Mayıs 2015 tarihinde basında yer alan adaletbiz’inde verdiği haberin başlığı “mafya usulü borç tahsilatı” idi. Haberde Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Şükran Eroğlu’nu bir açıklamasına yer verilmiş. Açıklama şöyle : “İcralık olan tüketiciler, bankalarla anlaşan avukatların yasalara uygun olmayan usulsüz tahsilat yöntemleri ile tedirgin oluyorlar. Avukatlar yasal olarak icra takibi işlemi başlatmadan muhatap olan kişinin ismi, borç tutarı, faiz tutarı ve işlem süresi bilgilerinin yer almadığı tehdit vari evrak gönderimi ile korkutuluyor tüketicileri. Bankaya borç ödenmediği takdirde tahsilat işlemini yapacak avukat noter onaylı ihtarname (muhatabın belirtildiği) evrak ile borçluyu bilgilendirir. Eğer bir icra işlemi yapılacaksa bu da usulüne uygun yapılmalıdır. Usulsüz evraklarda belirtildiği gibi çilingir ile borçlunun evine girmek uygun değildir ve suçtur. Tüketicilerin evlerine bu tarz evrak gönderen avukatlar için suç duyurusunda bulunulmalıdır çünkü bu bir tehdittir, prosedür değil. “ diyor

 Açıklamada sadece bankalara yer verilmiş, telefon şirketleri ve GSM operatörleri açıklamada yer almamış. Durum Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Şükran Eroğlu’nun açıkladığından çok daha vahimdir. Sözü edilen bu ofisler icra işlemi başlatmadan borçluları tehdit ederken kayıt dışı işlemlere de zemin hazırlamaktadırlar. İcra takibi yapılmaksızın tahsil edilen paralar bir taraftan icralarda ödenen harçları ödememek suretiyle kayıt dışı kalmakta, avukatlık ücreti kayıt dışı tahsil edildiği için vergi kaçakçılığı yapılmakta diğer yandan da yapılan tahsilatlar alacaklı kurumlardan kısmen veya tamamen kaçırılabilmektedir.

Borçtan sorumlu olmayanlardan yapılacak tahsilatlar vergi ve harç kaçakçılığı dışında hukuk adına feci bir olaydır. Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, nitelikli dolandırıcılık suçlarının yanı sıra borçtan sorumlu olmayanlardan şantaj yolu ile  para alınması eyleminin TCK 148-150 inci maddelerdeki yağma suçunu oluşturduğu düşünülebilir.

Sözü edilen hukuk büroları Tüketiciyi Koruma Derneği başkanı Şükran Eroğlu’nun söylediğinin ötesinde TCK anlamında suç örgütü gibi çalışmaktadırlar.

Bu cesur hukuk büroları, hukukçuların, savcıların, baroların gözleri önünde hiç çekinmeden suç işlemektedirler. Sonları hayırlı olsun!

Rahmi Ofluoğlu