Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) usulsüzlük nedeniyle yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınan 75 şüpheliden 69'u dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin Emniyet'te alınan ifadelerini yeterli görerek ayrıca ifade almayan Ankara Başsavcılığı, 7 kişiyi serbest bıraktı, 62 kişiyi de tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk etti. Soruşturmayı yürüten savcı Yücel Erkman'ın, 62 şüpheli hakkında tutuklanmaları istemiyle hazırladığı mahkemeye sevk yazısında, soruşturmanın 10 Temmuz 2010'da yapılan, genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri alanlarından oluşan KPSS sorularının sınavdan önce elde edilerek, aracılar ve adaylar vasıtasıyla sınava girenlere dağıtılmasıyla ilgili olarak "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık", "görevi kötüye kullanma ve bu suçlara iştirak" suçlarından yapıldığı belirtildi. Yazıda, polis memuru Ö. G.'nin, örgüt lideri olmakla suçlanan Turgut Özal Düşünce Derneği Genel Sekreteri H.S. ile telefon irtibatının tespit edildiği belirtilirken, polisin işyerine aramaya gitmeden önce H.S.'yi 3 kez farklı zamanlarda aradığı tespit edildi. Gözaltına alınan zanlıların ifadeleri organizasyonun detaylarını da gözler önüne koydu. Buna göre 2010'daki sınav öncesinde sorular bir derneğe geldi. Cemaat üyelerine dağıtımı da bu dernek üzerinden yapıldı. Soruların dağıtılması için de 60 yaş üzerindeki kişilerin kimlik bilgileriyle 20 adet telefon hattı açıldı. Bu kişilerin tamamı Paralel şirketlerle bağlantılı çıktı.



SORULAR E-MAİLLE GELDİ 

Soruşturmanın kilit ismi B.S., anlattıklarıyla hırsızlığı teyit etti. B.S., soruları, paralel yapı tarafından 2 ay önce yurtdışına kaçırılan B.K.'nin kendisine gönderdiğini söyledi. Köyde çobanlık yaparken sınavdan bir gün önce kendisini arayan K.'nin, soruları "Sana bir hediyem var. E-mail adresini ver göndereyim" diyerek yolladığını söyleyen B.S., soruların çalınıp dağıtıldığını itiraf etti. B.S. ile birlikte gözaltına alınan kuyumcu arkadaşı İ. da aynı doğrultuda ifade vererek, olayı teyit etti. Öte yandan, şüphelilerden birinin evinde Paralel örgütün "himmet" adı altında topladıklarının kayıtlarının tutulduğu bir ajanda bulundu. Birçok ile bağlı köylerden toplanan 4 bin 200 koyun ile 806 çeyrek altının ajandaya tek tek not edildiği görüldü. 

4 POLİS TUTUKLANDI
Usulsüz dinlemelere ilişkin Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında haklarında tutuklama kararı çıkartılan 5 polisten 4'ü yakalanarak cezaevine gönderildi. Geçen hafta adli kontrol şartıyla serbest bırakılan, ancak savcının itirazı üzerine haklarında tutuklama kararı çıkartılan Sivas Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü F.A, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ş.P., komiser M.A. ve polis memuru İ.A görev yaptıkları illerde yakalandı. Zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi. Başkomiser C.K.'nın arandığı öğrenildi.