adaletbiz
Çorum'un Alaca ilçesinde sahibi tarafından başıboş bırakılan bir köpek, yoldan geçen bir kişiyi ısırarak yaraladı. Köpeğin sahibi hakkında, 'taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan kamu davası açıldı. Davaya bakan Alaca Sulh Ceza Mahkemesi, mağdurun şikayetten vazgeçmesi üzerine taksirle yaralama suçunun şikayete bağlı olması nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Alaca Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararını bozma nedeni  suçun aynı zamanda TCK'nın 177. maddesi kapsamında suç oluşturmasıdır. Daire 2012 yılında benzer konuda verdiği bir başka kararı; köpeği bir başkasını ısıran köpek sahibine hem taksirle adam yaralamaktan ve hem de köpeğini başıboş bırakmaktan, gereği gibi muhafaza etmemekten cezalandılacağı yönündedir.

TCK 177. maddenin kenar başlığı  Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması” dır.

TCK 177. maddesine göre “ Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

adaletbiz

Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin 2012 yılında vediği karar