Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 679 sayılı KHK ile ihraç edilen üç BES üyesi için açılan soruşturmada “istihbari bilgiler dışında somut bir delil bulunmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, KHK ile ihraç edilen Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri hakkında yürüttüğü soruşturmada “Terör örgütlerine üye olduklarına dair istihbari bilgiler dışında kamu davası açmayı gerektirir somut bir delilin bulunmadığının anlaşıldığı” tespitini yaptı. “Kovuşturmaya yer yok” diyen başsavcılık böylece ihraç edilen BES üyeleri için takipsizlik kararı verdi.

BES Van Şube Yönetim Kurulu üyesi Meftun Atakan ile üyeler Keziban Özmen ve Mehmet Tayyip Güzel, 679 sayılı KHK ile kamu görevinden atıldı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, ihraç edilen üyeler hakkında ilk olarak FETÖ/PDY soruşturması başlattı. Ancak dosyadaki evrakların incelenmesinin ardından üyelerin PKK/KCK örgütü ile irtibatının bulunduğu ve bu nedenle ihraç edildikleri öne sürüldü.

“SOMUT DELİL BULUNMUYOR"

Soruşturmanın PKK/KCK terör örgütleri kapsamında yürütüldüğü anlaşılması üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni soruşturma da kısa sürede karara bağlandı. Savcılık incelemelerinin ardından, ''Şüphelilerin PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olduklarına dair istihbari bilgiler dışında kamu davasını açmayı gerektirir somut bir delilin bulunmadığı tüm dosya kapsamında anlaşılmakta olup kamu adına ayrı ayrı kovuşturma yapılmasına yer olmadığı'' kararını verdi.

“YANLIŞ DÜZELTİLMELİ"

BES, üyelerinin sadece OHAL Komisyonu ile işlerine iade edilebileceğini anımsatarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hukuki bir yapıya sahip olmayan, bizim açımızdan meşruluğu tartışılan OHAL komisyonlarının ret kararı doğrultusunda sendikamızın ve üyelerimizin açacağı davaların hepsi bu şekilde sonuçlanacaktır. Bunu bile bile OHAL Komisyonu zulmünü dayatan siyasi anlayışın kamuyu zarara uğratmaya devam edeceği kesindir. SGK, Van Başsavcılığı'nın bu kararından sonra yaptığı hatayı kabul etmeli, üyelerimiz hakkında OHAL Komisyonu ile irtibata geçmeli ve yaptığı yanlışın düzeltilmesi için gereğini yapmalıdır. Sendikamız, OHAL'in hukuksuzluğuna boyun eğmeyecek, tek bir üyemiz kalana değin mücadeleye devam edecektir.”