Bir yandan kullanılan çek miktarının artması bir yandan iflas ertelemelerin yoğunluk kazanması yeni düzenlemeleri de gündeme getirdi.

Bankalar ibraz edilen çeklerin sayısı ilk beş ayda geçen yıla göre yüzde 6 artarak 9 milyon adet oldu. Çeklerin parasal tutarı yüzde 14 artarak 285 milyara liraya yükseldi.

Yılın ilk dört ayında 8.4 milyar TL’lik çekin karşılıksız çıkmasının ardından 2012’de kaldırılan karşılıksız çeke hapis cezası düzenlemesi de yeniden gündeme geldi.

Banka geri alacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ticari hayatı canlandırmak, bir ödeme aracı olarak piyasada çeke olan güvenin artırılması ve karşılıksız çek suiistimallerini önlemek amacıyla hazırladığı çek kanun taslağında çok önemli düzenlemeler ve yenilikler getiriyor.

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) görüşleri de alınarak, 27 yıl yürürlükte kalmış olan ve 2012 yılında kaldırılan “karşılıksız çeke hapis cezası” geri getiriliyor.

Çalışmada şu noktalar dikkat çekiyor;

* Çeki yazılan koçanı bankaya geri verecek

* Arkası yazılan çekler 3 gün içinde piyasadan çekilecek. Banka, çeki yazılan müşteriden çek koçanını geri isteyecek,müşteri-kredi itibarı sağlayacak.

* Çekin üzerindeki karekod okutulduğunda müşteri, kaç bankadan çek kullanmış; çek sahibi geçmişte ödemelerini düzgün yapmış mı; şirketin üzerinde iflas erteleme veya tedbir kararı var mı?” tüccar tarafından görülebilecek.

* Bir şirketin yönetiminde görev yapan, adına çek düzenlenen kişi, çekleri ödenmiyorsa başka şirketin yönetiminde görev alamayacak.

* Karşılıksız çek veren kişi başka şirketin yönetim kurulunda olsa dahi 5 yıl çek yazamayacak. Bugüne kadar, birkaç şirket kurup her biri adına çek alınabiliyordu; bunun önüne geçilecek.

Miktar yüzde 14 arttı

Bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 2016 yılının ilk beş ayında, geçen yıla göre yüzde 6 artarak 9 milyon adet oldu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, mayıs çek raporunu yayımladı. Verilere göre; bu çeklerin parasal tutarı yüzde 14 artışla toplam 285 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, parasal tutarı 11 milyar TL’yi bulan 320 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı.

Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 16, tutarında yüzde 3 artış oldu. Yılın ilk beş ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.3 puanlık artışla yüzde 3.5 ve tutar bazında 0.4 puanlık azalışla yüzde 3.9 oldu.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr