RAHMİ OFLUOĞLU
Karşılıksız çeke hapis cezası yok. Ekonomi bakanı Zeybekçi’nin açıklamalarında hapis cezasından bahsedilmiyor. Basında çıkan haberlerde başlıkta karşılıksız çeke hapis cezası yazıyor, haberi okuduğunuzda bakanın hapis cezasından bahsetmediğini görüyorsunuz.

İşte karşılıksız çeke hapis cezası geliyor diyen gazete haberleri

Akşam

'Karşılıksız çek'e hapis  tatile girmeden biter!

 Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, çekle yapılan ticaretin ‘Türk tipi’ haline geldiğini vurgulayarak “Dünyada çek vadeli değil. Bize özgü bir şey.  Çünkü fiiliyatta vadeli ödeme aracı olarak kullanılıyor. Ne zaman ki hapis cezası ortadan kalktı farklı bir noktaya geldik. Çek bir nakitti. Çekte hapis cezasının kaldırılması ve yaratılan tereddütle likiditede büyük azalma oldu. Piyasadaki durgunluk sebeplerinden birisi de bu. Zorda kalıp çekini ödeyememek ayrı bir durum ama dolandırıcılık ve hırsızlık aracı olarak kullanılıyorsa bu suçtur. Hapis cezası gerektiren bir suçtur" dedi. Zeybekçi, düzenlemenin takvimine ilişkin soruya, "Meclis tatile girmeden önce bitirilir diye düşünüyorum" yanıtını verdi.  

Haberin içerisinde hapis cezası var mı? Yok..

Bakan dolandırıcılık suçtur diyor. Dolandırıcılık her zaman suçtur, bunun için yeni yasal düzenlemeye gerek yok ki…TCK’nın 157 ve 158’inci maddeleri dolandırıcılığı düzenliyor ve 7 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Sabah

http://gdetr.hit.gemius.pl/_88440068/redot.gif?id=p8Y7_vNiHGSOZphUjAEv9eVEDmXpxIMG4p_MjD5dyCD.W7/fastid=bvqaegseraancobvtkycishoevkf/stparam=wachkknino

Karşılıksız çeke hapis cezası gündemde

 

ÇEKİ YAZILAN KOÇANI BANKAYA GERİ VERECEK

Yeni Çek Kanunu'nda yer alan diğer düzenlemeler şöyle:

-Arkası yazılan çekler 3 gün içinde piyasadan çekilecek. Banka, çeki yazılan müşteriden çek koçanını geri isteyecek müşteri-kredi itibarı sağlayacak.

-Çekin üzerindeki karekod okutulduğunda müşteri, kaç bankadan çek kullanmış; çek sahibi geçmişte ödemelerini düzgün yapmış mı; şirketin üzerinde iflas erteleme veya tedbir kararı var mı?" tüccar tarafından görülebilecek.

-Bir şirketin yönetiminde görev yapan, adına çek düzenlenen kişi, çekleri ödenmiyorsa başka şirketin yönetiminde görev alamayacak.

-Ciranta (ciro eden kişi) için de "Merkezi Sicil Sistemi veya TC kimlik numarası zorunlu olacak. Ciranta da ödeme konusundaki yükümlülükleri yerine getirecek. Bu bilgiler ticari sır kapsamından çıkarılacak.

-Karşılıksız çek veren kişi başka şirketin yönetim kurulunda olsa dahi 5 yıl çek yazamayacak. Bugüne kadar, birkaç şirket kurup her biri adına çek alınabiliyordu; bunun önüne geçilecek.

Habertürk

Bakan açıkladı! Karşılıksız çeke ceza geliyor

 

Fiiliyatta çek vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılıyor. Hapis cezası da çekin geçerliliğini, itibarını artıran bir şeydi. Ne zaman ki hapis cezası ortadan kalktı farklı bir noktaya gittik.

Çek bir nakitti. Piyasadaki likidite, nakit likidite artı çekti. Çekte hapis cezasının kaldırılması ve çekte yaratılan tereddütle piyasadaki likiditede büyük bir azalma oldu. Piyasadaki durgunluk sebeplerinden birisi de bu. Tabii ki ekonomik suça ekonomik ceza ama bunu hırsızlık aracı olarak kullanıyorsa... Zorda kalıp çekini ödeyememek ayrı bir durum ama dolandırıcılık ve hırsızlık aracı olarak kullanılıyorsa bu suçtur. Hapis cezası gerektiren bir suçtur. Devletin amacı insanları hapse atmak olabilir mi, olamaz. Bu işin caydırıcı olması anlamında söylüyorum."

Zeybekçi, düzenlemenin takvimine ilişkin soruya, "Meclis tatile girmeden önce herhalde bu çalışma bitirilir" karşılığını verdi.

 

İşte 3 gazetenin haberi,  Bakan Zeybek hiçbirisinde karşılıksız çeke hapis cezası gelecek demiyor.

Basın neden haberi böyle yanıltıcı biçimde haberi veriyor.  Sabah’ın başlığı karşılıksız çeke hapis cezası geliyor demiyor, karşılıksız çeke hapis gündemde diyor. Gerçekte ise karşılıksız çeke hapis gündemde bile değil.

Bir kısım basın bilerek, piyasadaki beklentiye uygun manşet atarken diğer bir kısmı farkında olmadan vermiş haberi.

Karşılıksız çeke hapis cezası gelmez

Karşılıksız çeke hapis cezası gelmez çünkü hapis cezasının kaldırılma nedenleri ortadan kalkmadı.

Karşılıksız çeke hapis cezasının kalkmasının birinci nedeni dünyada böyle bir cezanın artık kalmamış olmasıdır.

İkinci nedeni uluslararası sözleşmeler, AİH Sözleşmesinin ek 4nolu Protokol’un 1. maddesi borçtan hapis yasaklıyor..

Üçüncü neden karşılıksız çek davalarının yargıya yüklediği ağır yük.. Karşılıksız çek davaları mahkemeleri ve Yargıtay’ı kilitlemişti, çek davalarının sonuçlanması 7 yılı buluyordu.

Karşılıksız çek günah keçisi

Ekonomi iyi gitmiyor, piyasalar kötü ve bu nedenlerle karşılıksız çek adedi çoğalıyor. Belli çevreler ise kötü gidişe suçlu yaratıyor, karşılıksız çek olgusu günah keçisi…