Karşılıksız Çek

6728 sayılı kanunla 5941 sayılı kanununda yapılan değişiklikler 08.08. 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

 Değişikliklerin yürürlük tarihleri şöyledir:

 f) 62 nci maddesi 31/12/2017 tarihinde,

g) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

Karşılıksız çeke ceza düzenlemesinin yer aldığı 63 üncü madde kanunun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiştir.

İcra ceza mahkemelerinde karşılıksız çek davaları açılmaya başlanmıştır.

62 inci maddenin yürürlük tarihinin 31/12/2017 olmasının kafa karışıklığı yarattığı görülmektedir.

62 inci maddenin adli para cezasının düzenlenmesi ile bir ilişkisi yoktur. Yasanın düzenlemesinde önemli bir çelişkinin mevcut olduğunu ancak bu çelişkinin adli para cezaları için açılacak davaları etkilemeyeceğini belirtelim.

62 inci madde ile 5941 sayılı kanunun 3/6 inci maddesine yapılan ekleme sonucu fıkranın yeni hali şöyledir:

“6) Muhatap bankanın üçüncü fıkraya göre ödemekle yükümlü olduğu tutar dahil kısmî ödeme hâlinde, çekin ön ve arka yüzünün onaylı fotokopisi ücretsiz olarak hamile verilir. Çek hamili, bu fotokopiyle müracaat borçlularına veya kambiyo senetleri hakkındaki takip usullerine başvurabileceği gibi,(Değişik ibare: 6728 - 15.7.2016/ m.62 / Yürürlük / m.76/f) "icra mahkemesine şikâyette" bulunurken dilekçesine bu fotokopiyi ekleyebilir ve bunu icra daireleri ile mahkemelerde ispat aracı olarak kullanabilir. Mahkeme veya icra dairesinin istemi hâlinde çekin aslı bu mercilere gönderilir.”

Yapılan değişiklikle karşılıksız çek davalarına bakma görevi icra ceza mahkemelerine verilmiştir. Bu düzenleme gereği karşılıksız çekle ilgili davalar icra ceza mahkemelerinde açılacaktır. Değişlikten önce dava dilekçeleri C. Savcılıklarına verilmekteydi. C. Savcıları karşılıksız çek davalarını Sulh Ceza mahkemelerinde açmaktaydı(6273 sayılı kanundan önce). 3/6 da yapılan değişiklik 31.12.2017 tarihine kadar dava dilekçelerinin C. Savcılıklarına verileceği gibi bir anlama neden olmaktadır. Bizce bu durum bir çelişkidir.

Sonuç olarak karşılıksız çeke adli para cezası 08.08.2016 tarihinden itibaren yürürlüktedir. Karşılıksız çek davaları icra ceza mahkemelerinde açılmaya başlamıştır.

Karşılıksız çek cezalarının yeniden ceza sistemimize dahil edilmesinden sonra bizce şirketlerin her ihtimale karşı ana sözleşmelerinde bazı değişiklikler yapmaları uygun olur.

Rahmi Ofluoğlu
Avukat


banner165