Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa'nın babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulması ardından Bursa'da oturan Hasan Köz, Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na giderek, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Rüstem Paşa ve isminin tespit edilmesini istediği diğer şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu. 'Şüpheli' olarak gösterdiği Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Rüstem Paşa hakkında 'Halkı kin ve nefrete sürüklemek' ve 'Azmettirerek boğdurmak' suçlarından yargılanmalarını isteyen eden Köz, dilekçesinde şüphelilerin adresini 'Topkapı Sarayı/İstanbul' olarak gösterdi.

"OTOPSİ YAPILSIN"

Şehzade Mustafa'nın katillerinin bulunarak cezalandırılmasını ve şehzadeye itibarının iadesine karar verilmesini iseyen Köz, dilekçesinden ise şu ifadelere yer verdi:

"Osmanlı Saltanatı'nın 10'uncu Hükümdarı olan Sultan Süleyman 1553 yılında Şehzade Mustafa Osmanoğlu'nu boğdurmuştur. Bu konuda devlet arşivlerinin açılması, Osmanlı ailesinin yaşayan tanıklarının dinlenmesi halinde suçun failleri tartışmaya yer bırakmayacak şekilde belirlenecektir. Gerek duyulduğu takdirde Şehzade Mustafa Osmanoğlu'nun Muradiye'de bulunan kabrinde otopsi yapılması mümkündür. Şüphelilerden Süleyman Osmanoğlu'nun bizzat kendi el yazısıyla boğdurtma fiilini işlediği aşikardır. Devlet müzesi arşivlerinde bulunan evraklardan da şüpheli Süleyman adam öldürtme suçunun azmettiricisi ikrar etmiştir. Süpheli Süleyman Osmanoğlu'nun cinayete azmettirmekten cezalandırılması, yine Şehzade Mustafa Osmanoğlu'nun katillerinin bulunarak cezalandırılması, Azmettiren Süleyman Osmanoğlu'nun TCK'da yer alan ilgili ceza maddesiyle cezalandırılması, Mustafa'nın itibarının iadesine karar verilmesini arz ederim."

BURSA, (DHA)