Taksim'de, çalıştığı kafede para karşılığında kahve falı bakan 37 yaşındaki Arzu Başoğlu hakkında 3 aydan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Taksim'deki bir kafede çalışan Arzu Başoğlu (37), para karşılığında baktığı kahve falı dolayısıyla mahkemelik oldu. Başoğlu, yargılandığı davada mesleğini soran hâkime kahve falı baktığını söyleyince, hâkim, Başoğlu hakkında suç ihbarında bulundu. Başoğlu hakkında 1925'te yürürlüğe giren "Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun"un 1/2'nci maddesi uyarınca "Tarikatlarla şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük ve gayıptan haber vermek ve murada kavuşturmak maksadıyla nüshacılık gibi unvan ve sıfatlarla iş yapmak" suçundan 3 aydan az olmamak üzere hapis ve 50 liradan az olmamak üzere para cezası istemiyle dava açıldı. Davaya bakan İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, yasada hapis cezasının üst sınırının düzenlenmediğini kaydedip, TCK'da bu cezalardaki üst sınırın 20 yıl hapis olduğunu bildirdi.

KARARI YARGITAY VERECEK

Mahkeme, dosyayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Bu mahkeme de hapis cezasının üst sınırının 5252 sayılı TCK'nın yürürlük ve uygulama şekli hakkındaki kanundaki "hapis cezalarında, kanunlarda aksine bir hüküm yoksa alt sınır 1 ay, üst sınır da 5 yıl olarak uygulanır" şeklindeki düzenleme uyarınca yargılama yapma görevinin asliye ceza mahkemesinde olduğu kanaatine vardı. İki mahkemenin de görevsizlik kararı üzerine çıkan uyuşmazlık nedeniyle dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Başoğlu'nun hangi mahkemede yargılanacağına karar verecek.


http://www.sabah.com.tr/yasam/2014/11/27/kahve-falindan-3-ay-hapis-cikti