MAHMUT ORAL

DİYARBAKIR - Diyarbakırın Yenişehir ilçesinde oturan Kadri Çelik, 30 Mayıs gecesi evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Toplu Konut Polis Karakoluna götürülmek istenen Çelik, Elazığ yolu üzerinde Şilbe köyü yoluna yakın bir yerde boş arazide saat 03.00 sıralarında polisler tarafından dövüldü. Çelikin yardım çağrıları üzerine çevreden koşan yurttaşlar polise engel olmak istedi, ancak polisler Çeliki karakola götürdü. Çelik, Polis amirine yaşadıklarımı anlattım. Ancak diğer polisler kendimi yere attığımı söylediler. Ayrıca vücudumun her tarafında darp izi olduğunu, burnum, gözüm ve başımın yara bere içinde olduğunu, kendimi nasıl bu hale getirebileceğimi söyledim. Beni darp edenlerden biri gelip benim kelepçemi açarak karşıma oturdu ve konuşalımdedi. Ancak beni tekrar dövmeye başladı. Ben yapılan işkence sonucu bayılmışım. Kendime geldiğimi gören polisler yüzüme biber gazı sıktılardiye konuştu.

Ailesinin karakola geldiğini, yardım çığlıkları üzerine 155 ve 112 acil servisi aradıklarını anlatan Çelik, Kendime geldiğimde hastanenin acil servisindeydim. Acil servis doktoru beni tedavi etmek istemedi. Beni tekrar karakola götürdüler. Avukat istedim, ifadem alındı ve serbest bırakıldım. Devlet hastanesine gittim. İşkenceye maruz kaldığımı söyleyinceSenin bir şeyin yokdiyerek geri gönderdiler. Şikâyetçiyim dedi



Atmaya doyamadılar

AKIN BODUR

İSKENDERUN - Daha önce bildiri dağıtmak ve akıllı kart uygulamasını protesto etmek gerekçesiyle iki kez Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden (MKÜ) atılan Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencisi Mithatcan Türetken ile 2. sınıf öğrencisi Haydar Eren Öztürk bu kez de akıllı kartla yemek alımına iki kat para ödenmesini yemekhaneye yer sofrası kurarak protesto ettikleri için okuldan atıldı. Bir öğrenciye ise uzaklaştırma verildi. MKÜde daha önce poşu taktığı için bir arkadaşlarının dövülmesini, akıllı kart uygulamasını ve Uludere katliamını protesto eden 9 öğrenci okuldan atılmış, 100’ün üzerinde öğrenciye bir ayla iki yıl arasında değişen uzaklaştırma cezaları verilmişti.

Hukuksal mücadele başlatan öğrenciler okul yönetimine itiraz dilekçesi verdi. Yürütmenin durdurulması istemiyle dava açacaklarını belirten Türetken, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de (AİHM) taşıyacaklarını söyledi. Türetken, Üçüncü kez atılmak hukuken mümkün değildedi. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde açıklama yaptıkları için 21 öğrenci, üniversitedeki şiddeti protesto etmek için rektörlük binası karşısında oturan 28 öğrenci, Halepçe’yi protesto eden 73 öğrenci hakkında ise disiplin soruşturmaları sürüyor.