AYŞEGÜL ÖZBEK

PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Çevirmenler Meslek Birliği (Çev-Bir) ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) tarafından hapisteki gazeteci, yazar ve yayıncıların, işsiz bırakılan gazetecilerin durumlarına dikkat çekmek amacıyla “12’den 12ye Düşünce ve İfade Özgürlüğü Sempozyumu düzenlendi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinde gerçekleşen sempozyumda Türkiyede 12 Mart, 12 Eylül gibi 2012de de benzer olayların yaşandığı vurgulandı. Sempozyuma TYSden Mustafa Köz, Çev-Birden Bilal Çölgeçen, TYBden Metin Celâl ve PENden Tarık Günersel de katıldı.

Uluslararası örgütler, Türkiyedeki ifade özgürlüğü ihlallerine değinirken cezaevindeki gazeteci ve yazarların sempozyuma gönderdiği mesajlar da okundu. Oturuma Uluslararası PEN Başkanı John Ralston Saulun Etiyopyadan gönderdiği mesajın okunmasıyla başlandı. Saul mesajında Türkiyede cezaevindeki yazarların, yayıncıların ve gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğine, bunun Türkiyenin bir şeref meselesi olduğuna değindi:

Görünüşte zeki ve eğitimli insanların iktidarı ele geçirdikten sonra yazarları tutuklayarak veya kötü muamelede bulunarak, insanları kontrol edebilecekleri zannına kapılması hayret verici. Ayrıca din istismarının veya terör korkusunun ardına saklanabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bunlar açık tartışmalara katılan yurttaşların zekâsına kulak vermek istemeyen iktidar sahiplerinin kullandığı bildik yöntemlerdir.

Zarakolu neden hapiste?

Ardından Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) adına Norveçten gelen William Nygaard konuştu. Nygaard, IPA üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı olan Ragıp Zarakolunun özgür bırakılması özelinde yaptığı konuşmasında, Zarakolunun kim olduğu, neden hapiste olduğu ve tutuklanma süreci ile ilgili bilgi verirken Zarakolunun Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesini de yürekten desteklediklerini belirtti.

Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin ise 17 yıldır Türkiyedeki hak ihlalleriyle ilgilendiğini belirterek AKP iktidarı ile ilk başta askerin güç kaybetmesinin olumlu bir gelişme olduğunu, ancak aynı şeylerin isimlerin değişmesiyle tekrar ettiğini söyledi:

Türkiyede her şey güç üzerine odaklı. Politik otorite, Ahmet Şık ve Nedim Şenerin dışarıda olmalarından mutluluk duyduklarını belirtiyor. Mutlu değil, utanıyor olmalılar. Bu insanların hayatlarından bir yıldan fazla zamanı çaldılar.

‘Kitabı geri getirin’

Yazarların, Yayıncıların Gözüyle Düşünce ve İfade Özgürlüğü oturumunda ise Metis Yayınlarından Müge Gürsoy Sökmen, 12 Eylülden hemen sonra yayıncılığa başladığını belirterek, 30 yıl önce yaşadıklarından ve okuru yeniden kitaplarla barıştırmak için verdikleri mücadeleden söz etti ve Kitabı geri getirinkampanyasıyla kitabın silah ya da bomba olmadığı yönünde çağrıda bulunmak zorunda kaldıklarını anlattı. Geçmişte yayıncıların birleşip, yasaklanan Oğlak Dönencesi kitabını bastıklarını da hatırlatan Sökmen şöyle konuştu: Aynı şekilde Ahmet Şıkın İmamın Ordusukitabını da basmak için yayıncılar bir araya geldik. Ancak basamadık. Yaptığın bir şeyden suçlanmak koymuyor. Yapmadığı bir şeyle, terör örgütüne yardım ve yataklıkla suçlanmaya hazır değildi insanlar. Kendimi ilk defa 12 Eylülden sonra, 21. yüzyılın 2011 senesinde gerçekten çaresiz ve korkan bir halde buldum.

Kitlesel tutuklama yılı

Gazeteci Nadire Mater ise Bitlis Cezaevinde tutuklu bulunan DİHA muhabiri Hamdiye Çiftçinin mektubunu okuyarak başladı söze. 104 gazetecinin şu an cezaevinde bulunduğuna, bunların 75inin Kürt olduğuna değinen Mater, ifade özgürlüğünün doğrudan doğruya Kürt sorunuyla bağlantılı olduğunu söyledi.

2011’in kitlesel tutuklama yılı olmasının yanı sıra aynı zamanda örgütlenme, mücadele yılı olduğuna da değinen Mater, Ahmet ve Nedimin Gazeteci Arkadaşları grubuyla da çok önemli bir iş yapıldı. Bu tür yoğun dönemlerde semboller önemlidir. Genel soruna dikkat çekiyordedi. Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu her habere, her kitaba dava açılmasının yıldırmak ve meşgul etmek amaçlı olduğunu belirtti. Gazetemiz yazarı Zeynep Oral da gazetecilerin nasıl yandaşlığa sığındıklarını gördükçe mesleğinden utandığını söyledi:

Türk basını hiçbir zaman bu kadar kötü bir sınav vermedi. Hiçbir zaman gazetecilerin, yazarların bu kadar korkak davrandığını görmedim. Mustafa Balbaya yapılan zulmü Ahmet ve Nedim içeri girene kadar kimse bilmiyordu. Aynı şekilde Kürt gazeteciler için de geçerli. DİHAnın, Doğunun ve Güneydoğunun gazetecileri yok sayıldı.”

Nadire Mater,

Müge Sökmen,

Zeynep Oral,

Ertuğrul Mavioğlu.


‘Sanık Sandalyesindeki Gazeteci’ sempozyumu

Gazeteciler işaretleniyor

İstanbul Haber Servisi - İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, özel yetkili mahkemelere atıfta bulunarak Özel görevlendirilmiş mahkemeler gibi özel görevlendirilmiş gazeteciler ve hukukçular da var. Bunlar Majestelerinin gazetecileri ve hukukçularıdır. Bunlar, tutuklanacak gazetecilerin listelerini yazıyor, sonra tutuklamalar başlıyordedi.

İstanbul Barosu, Ankara Barosu, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ve Türk Ceza Hukuku Derneği işbirliği ile dün Taksimdeki Orhan Adli Apaydın Konferans Salonunda Sanık Sandalyesindeki Gazetecibaşlıklı bir sempozyum düzenlendi. Türk ceza adaleti sisteminin basın özgürlüğü yönünden yarattığı temel sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan GÖP Dönem Başkanı ve gazetemiz yazarı Orhan Birgit, Türk basını ile Batı basın arasında büyük uçurum olduğunu söyledi. İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal ise Türkiye bir omurilik felci geçiriyor. Bir ülkenin omuriliği bağımsız yargıdır. Türkiyede ise zulüm ve haksızlık bizzat hukuk eliyle gerçekleşiyor. Bunun adı ileri faşizmdir. Bir sorunla karşılaştığımızda yargı çözer diyorlar. Yargı ise Türkiyeyi çözüyor diye konuştu.

Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Avukat Fikret İlkiz Türkiyede yaşananlara dikkat çekerek Geldiğimiz nokta düşüncelerimizin, niyetlerimizin, hayatımızın özel yetkili soruşturma altına alınmasıdır. Özel yetkili mahkemeler tarafından her an soruşturma altındasınız. Aslında soruşturulan, dava dosyası olan, delil sayılan sizin ve benim hayatımızdır dedi.

Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, AİHMnin Türkiyeyi ifade özgürlüğü açısından 207 davada mahkûm ettiğini anımsattı. Feyzioğlu, İstanbul Barosu eski başkanlarından avukat Turgut Kazana hitaben Tehlikelisiniz Sayın Başkan kabul edinifadelerini kullanarak, En son Kazanın İlhan Cihaneri savunurken sanıkolduğuna da tanık olduk. Bu tarihte görülmemiş bir örnektir. Özel görevlendirilmiş savcılık bizim de kayıtlarımızı istemiş. Bizim Kazana desteğimiz devam edecek dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç ise basına yönelik baskıların artması nedeniyle, Türkiyede ilk defa 93 meslek örgütünün bir araya gelerek GÖPü oluşturduğunu söyledi. Erinç, Gazeteciler hakkında açılmış dava sayısı 10 bin civarında. TÜİKin verilerine göre ise gazeteci sayısı 28 bin. Bu rakamlar, durumun ne kadar korkunç olduğunu gösteriyor dedi.

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder de Türkiyede siyasi iktidarın otoriterleşmeye başladığının en büyük göstergesinin basın yasalarında basın özgürlüğüne yönelik sınırlamalar olduğunu söyledi. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Bayraktar Basın bir hakkını yerine getirirken bundan sorumlu olamaz. Bunun suç teşkil etmemesi lazımdiye konuştu.

Dindar gençliğin yarını El Kaide

ÇGD Başkanı Ahmet Abakay ise Adıyamanda Alevi yurttaşların evlerinin işaretlenmesi olayını anımsatarak Başbakan da eline kırmızı tebeşiri almış, gazetecilerin üzerine çarpı koyuyor. O kişiler daha sonra yok oluyordedi. Abakay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın dindar gençlik yetiştirmek istiyoruz açıklamasını eleştirerek, Bunun devamı dindar gazeteci, sendika, sanat ve dindar devlettir. Bugünün dindar gençliği yarının El Kaidesi, Hizbullahıdır. Sen bize neyi örnek gösteriyorsun?diye konuştu. TGS Başkanı Ercan İpekçi de Sanık sandalyesinden kalkmak için çırpınıp duruyoruz. Böyle bir ortamda korkusuzca eleştiri hakkın kullanabileceğini söylemek mümkün değildirdedi.