Çare adaleti ve barışı sağlamaktır

İç Güvenlik Paketi

Cumhuriyet Gazetesi’nde Alican Uludağ yeni torba yasayı yazdı. Alican Uludağ’ın haberine göre:

“Gösterilerde yüzünü kapatan, molotof atan, suç unsuru afiş, resim taşımak artık tutuklama nedeni haline gelirken, 4 yıla kadar da hapis cezası öngörülüyor. Bu durumda Mahir Çayan, Deniz Gezmiş veya Abdulah Öcalan gibi isimlerin fotoğraflarını taşımak suç olacak. Diğer yandan Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları’nda general ve amiraller hariç atama ve görevden almaları artık İçişleri Bakanı yapacak.”

Poster taşımaya 4 yıl ceza geliyor..

 Poster taşımaya ağır ceza; Mahir Çayan, deniz Gezmiş, Öcalan posteri taşımaya, gösterilerde yüz kapamaya 4 yıla kadar hapis cezası geliyor.


Polisin silah kullanması kolaylaştırılıyor
.

Vali ve polisin yetkileri artırılıyor

Polis mahkeme kararı olmaksızın kişilerin elbiselerini soyabilecek, otomobillerin kapalı yerlerini arayabilecek..

Gözaltı süresi 24 saatten 48 saate çıkarılıyor.

Mahkeme kararı olmadan acele hallerde dinleme yapılabilecek..

Kanun teklifi Takrir-i Sükun kanununu akla getiriyor, ancak unutulan şey Türkiye ve Dünya değişti, 1925 lerden çok farklı bir yere gelindi.

Direnme meşru bir haktır

Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’nde iktidarların temel hakları yok etmeleri, diktatörlüğe dönüşmeleri halinde halkın bu iktidarları değiştirmesi meşru bir hak olarak görülüyor. Bildiride şöyle deniliyor:

“…uzun bir yolsuzluklar ve zorbalıklar silsilesi, ulusu, mutlak bir despotizme sürüklemek niyetini açığa vurursa, o zaman böyle bir yönetimi yıkmak ve gelecekteki güvenlikleri için yeni koruyucular seçmek, o ulusun hakkı ve görevidir.”

100 binlere hapse koyamazsınız

Halk meşru direnme hakkını kullanırsa, yüzbinler Mahir, Deniz, Öcalan posterleri ile sokağa çıkarsa siz bu yüzbinleri hapse koyabilecek misiniz?

Bir taraftan Barış Süreci deniliyor  diğer taraftan böyle Takrir-i Sükun’a benzer yasalar çıkarılıyor, bu durum hükümetin barış, adalet ve güvenliği sağlamada samimi olmadığını ortaya koyuyor.

Adalet olmadan barış olamaz, halkı baskı yasaları ile susturmaya kalkarsanız, diktatörlüğe giderseniz; direnmek ve sizi değiştirmek halkın hakkı ve görevi olur.

 

adaletbiz