İhsan DEMİR/aydinlik.com.tr

İSTANBUL
 - MİT'in başlattığı ByLock soruşturmasında ByLock kullandığı tespit edilen yaklaşık 400 hakim ve savcıyı içeren liste gereği yapılmak üzere HSYK'ya gönderildi.

Edinilen bilgiye göre listede yüksek yargı ile Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde önemli görevlerde bulunan hakim ve savcılar bulunması üzerine liste yeniden kontrol edilmek üzere MİT'e iade edildi.

İADE KRİZE NEDEN OLDU

Ancak bu iade HSYK içinde Ülkücü demokrat gruba mensup yargıçlarla hükümeti destekleyen Hakyolcular arasında kriz yarattı. Listenin iade edilmesinin 'içindeki bazı önemli isimler kurtarılmak isteniyor' şeklinde yorumlar yapılmasına neden olduğu öğrenildi.

MİT YANLIŞLIK YOK DİYE GERİYE GÖNDERDİ

HSYK içinde bu tartışmalar sürerken MİT'in listeyi 'yanlışlık yok. Liste doğru' üst yazısı ile tekrar HSYK'ya gönderdi. Bir süredir liste ile ilgili operasyonun nasıl yapılacağı tartışıldıktan sonra şöyle bir karara varıldığı belirtildi.

LİSTE GRUPLARA AYRILDI

ByLock kullandığı tespit edilen yaklaşık 400 hakim ve savcının bulunduğu listedeki hakim ve savcılar bir anda görevden alınmayacak. Bu şekilde bir uygulamanın toplumda yaratacağı infial ve adalete duyulacak güvenin daha da azalmasına yol açma ihtimali düşünülerek liste küçük gruplara bölündü. Birbirleri ile irtibatları tespit edilen hakim ve savcılarla ilgili soruşturma küçük gruplara bölünerek peyderpey savcılıklara gönderilecek.

İLK OPERASYON DÜN BAŞLADI

Buna göre de Ankara, Bursa, Safranbolu, Kırşehir, Sungurlu, Konya ve Erzurum'da görev yapan 7 hakim ve savcı dün itibarıyla açığa alınarak haklarında soruşturma başlatıldı. Dün geceyarısı da Safranbolu Başsavcısı A.Z.G. gözaltına alındı.

KRİTİK GÖREVLERDEKİ ÖNEMLİ İSİMLER

İddiaya göre HSYK'daki listede kritik görevlerdeki önemli isimler bulunuyor. İçlerinde çok önemli görevlerde bulunan hakim ve savcıların da bulunduğu yaklaşık 400 kişilik liste bu şekilde peyderpey savcılıklara gönderilerek eritilecek. Bu isimlerle ilgili nasıl bir süreç yaşanacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.