Zeynep Kuray
[email protected]

1994 yılında, 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken polis tarafından gözaltına alındıktan sonra, ‘PKK adına orman yakma” ve “bölücü faaliyette bulunma” gerekçeleriyle çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak, cezaevine gönderildiğinden bu yana tutuklu olan İlhan Çomak dün yeniden hakim karşısındaydı. Hakkındaki hüküm bozulmasına rağmen 22 yıldır tutuklu yargılanan Çomak’ın tahliye talebi yine kabul edilmedi. Bir dahaki duruşma, 1 Haziran 2016’ya ertelendi.

Çomak'ın serbest bırakılması ve yargılamasının tutuksuz yapılması için çağrı yapan Çomak ailesini, HDP Milletvekili Erdal Ataş, CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Sebahat Tuncel, oyuncu Nur Sürer, sanatçı Pınar Aydınlar ve Ferhat Tunç, Gürsel Coşkun, Cumartesi Anneleri ve çok sayıda insan hak savunucusu ve İlhan Çomak'ın hayatının konu alındığı belgeselde oynayan Muhammet Uzuner de yalnız bırakmadı.

'Zorla imzalattılar'

Hakkında hazırlanan iddianamede neredeyse İstanbul’un tüm ormanlarını yakmakla suçlandığını belirten Çomak, bu iddiaların hepsinin gerçek dışı olduğunu vurgulayarak savunmasına şöyle devam etti: “Bu kadar ağır cezayı hak edecek bir şey yapmadım. Filistin askısından, ters ve düz askıya, falakaya yatırma, elektrik vermeden, tazyikli su ve günlerce uyutulmama gibi bilinen bütün işkencelere maruz kaldım. Ablam ve ağabeyim de aynı dönem gözaltındaydı. Polisler ağabeyimi öldüreceklerini, ablama tecavüz edeceklerini söylediler. Aradan geçen 22 yıla rağmen işkence izleri hala kolumda duruyor. Daha sonra zorla bana hazırladıkları tutanakları zorla imzalattılar. Bu büyük bir haksızlık, bunu hakkedecek bir şey yapmadım. Sadece adalet istiyorum, Özgürlük istiyorum. Artık şiirlerimi dışarda yazmak istiyorum” Çomak'ın sorgusu sırasında ağabeyi Nazım Çomak salonda mübaşirle tartıştığı gerekçesiyle mahkeme başkanınca dışarı çıkarıldı.

'Bu tekrar yargılama'

Adil yargılamayla yapılmadığı için dosyaya yeniden yargılama kararı verildiğini belirten avukat Fırat Aydınkaya, "Okunan deliller AİHİM'in 'dosyadan çıkarın' dediği dosyalardı. Siz bu dosyaları müvekkilin yüzüne tekrar okudunuz ve bu şekilde yeniden yargılama değil tekrar yargılama oldu. Bu da adil yargılama ilkesine aykırı oldu" dedi. Ayrıca, Aydınkaya, İlhan Çomak hakkında polis fezlekesi hazırlayan Reşat Altay'ın Hrant Dink öldürüldüğünde Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevinden alındığını da hatırlattı. Mahkeme dosyadaki delilleri gerekçe göstererek tahliye talebini reddederken tanık Feyzullah Çomak'ın yeniden zorla getirilmesine, Reyhan Çomak'ın SEGBİS sistemiyle dinlenmesini kabul etti. Bir dahaki duruşma 1 Haziran 2016’ya ertelendi.


Kaynak: Birgun.net