Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın istifasından 28 gün sonra Eskişehir'deki kilitli makam odasına girerek orada 'dinleme tapeleri' bulan ekip açığa alındı. Bir kısmı Ankara bir kısmı da Eskişehir Emniyeti'nde görevli, çoğunluğu İstihbarat Şube polisleri olan 10 kişi, arama görüntülerindeki şüpheler nedeniyle görevden el çektirildi. Sözkonusu polislerin, arama kararında 'makam odası' bulunmamasına rağmen oraya gittikleri öğrenildi. Ankara'dan gelerek polislerle birlikte aramaya katılan Savcı H. G. hakkında da Adalet Bakanlığı'nca soruşturma başlatıldı. Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararının ardından tahliye olan eski Emniyet Müdürü Avcı'nın istifasının ardından boşalttığı makam odasında 28 gün sonra yapılan ve görüntüleri basına sızan skandal aramaya ilişkin soruşturma sürüyor. Devletin içindeki paralel yapılanmaya dikkat çektiği 'Haliç'te Yaşayan Simonlar' kitabını yayınlaması sonrası ismi birdenbire Devrimci Karargâh Örgütü soruşturmasına dahil edilen Avcı'nın ofisindeki 'çantacı' polislerin, onun hakkında isimsiz ihbarda da bulunduğu iddia ediliyor.

TOZLU ÇANTANIN SIRRI

Polislerin ofise girmesinin ardından dolabın üzerinde bulunan tozlu çanta içindeki kasetlerde, kamuoyunun yakından tanıdığı çok sayıda isme ait dinleme kayıtları olduğu ortaya çıkmıştı. Fakat Avcı'nın yargılandığı davanın en önemli delili kabul edilen çanta ile ilgili ortaya çıkan görüntüler birçok soru işaretini de beraberinde getirmişti. Çantanın, aramanın ardından yerine konması, çantadaki toz ayrıntısı görüntülerde şüpheleri artıran önemli detaylar olmuştu. Avcı'nın makam odasının aranmasıyla ilgili herhangi bir arama kararı bulunmamasına rağmen aramanın hem de savcı gözetiminde yapılması kumpas şüphelerini artırmıştı. EGM, bu görüntüleri ve usûlsüzlük iddialarını dikkate alarak, hem Eskişehir'de görev yapan hem de Ankara'dan arama için gelen 'özel ekip'teki 10 polis hakkında soruşturma başlatmıştı. EGM, yaptığı ilk incelemenin ardından aralarında Emniyet müdürlüri ve İstihbaratçıların da olduğu 10 polisin açığa alınmasına karar verdi.

'KENDİLERİ YERLEŞTİRDİ'

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da odasında bulunan dinleme kasetleriyle ilgili olarak, 'Makam odamı ararken elleriyle ürettikleri delilleri yerleştirdiler' açıklaması yapmıştı. Avcı, 2010 yılında boşalttıktan yaklaşık 1 ay sonra aranan makam odasında bulunan çantanın kendisine ait olmadığını, polis ve adliye çevresinde örgütlenmiş bir yapı tarafından yerleştirildiğini ifade etmişti. Avcı'nın makamına giden ekibin, DNA ve parmak izi gibi delil olabilecek verilere özen göstermeden arama yapması dikkat çekmişti. Özel ekibin, birçok ünlü isme ait olduğu iddia edilen ses kasetlerinin bulduğu çantayı odada bırakması da aramadaki usûlsüzlük şüphesini artıran bir başka nokta oldu. Bu iddiaların yoğunlaşmasının ardından KCK, Şike, Balyoz ve Ergenekon gibi birçok kritik dava kapsamında çok sayıda adresi arayan polisler hakkında gelen şikayetlerin artmaya başladığı bildirildi.