Aytekin Arnavutoğlu adlı genci öldüren polise verilen cezaya mahkeme başkanı bile isyan etti: Polis yaralı yakalama imkanı varken öldürdü
Haber: İSMAİL SAYMAZ - [email protected] / Arşivi

RADİKAL -  İstanbul ’da sekiz yıl önce “Dur ihtarına” uymadığı gerekçesiyle Aytekin Arnavutoğlu adlı genci öldüren polis Bayram Engin, ilk yargılamada ‘olası kastla öldürme’ suçundan dört yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldığı halde Yargıtay’ın bozma kararından sonraki ikinci yargılamada, ‘taksirle öldürme’ suçundan iki yıl altı aya mahkum edildi. Karara, mahkeme başkanı Hakim Erol Ceyhan bile isyan etti. Hakim Ceyhan, “Arnavutoğlu’nun öldürücü olmayan vücut nahiyelerine ateş imkanı olduğu halde doğrudan maktül hedef alınarak ateş edildiği” için ‘olası kastla öldürme’ suçundan 20-25 yıl arasında verilmesi gerektiğini savundu.

İstanbul'da Fatih Ahmet Vefik Paşa Caddesi, 11 Mayıs 2006'da gecesi peş peşe silah sesleriyle sarsıldı. Polislerle şüphelilerin, Unkapanı'nda başlayan ve Şebnem Apartmanı önüne kadar süren kovalamacası kanla noktalanmıştı. 23 yaşındaki Aytekin Arnavutoğlu, göğsünden aldığı kurşunla ağır yaralanmış ve daha sonra kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

İLK KARAR: DÖRT YIL İKİ AY

İddiaya göre Arnavutoğlu, otomobiliyle polis Bayram Ergin'in içinde olduğu aracın yanından 'zikzaklar çizerek hızla geçmiş' ve 'Dur' ihtarına uymamıştı. Bu nedenle vurulmuştu. Engin'e 'ceza sorumluluğunun sınırının aşılması suretiyle adam öldürmek' suçundan bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ocak 2008’de biten yargılamada; Engin, önce Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. Maddesi gereği 'kasten cinayet’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra, suçun 'olası kast' kapsamında olduğuna hükmedilerek, ceza 20 yıla; ardından da 'haksız tahrik altında' işlendiği gerekçesiyle beş yıla indirdi. Son indirim ise sanığın duruşmalardaki iyi halinden geldi ve sonunda ceza, dört yıl iki ay hapis cezasına düştü. Tutuklama istemi ise reddedildi.

İKİNCİ KARAR: İKİ YIL ALTI AY

Yargıtay 1. Ceza Dairesi de Arnavutoğlu’nun bedeninde iki kurşun giriş deliği, bir çıkış deliği olduğu ve “Bunun tek atışla mı yoksa iki atışla mı meydana geleceği hususunda” açıklık olmadığı sonucuna vararak, kararı bozdu. Bunun üzerine dava, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. Son duruşma, geçen 31 Aralık’ta görüldü. Mahkeme heyeti, polis Engin’in “bir kasıt olmaksızın silah kullanma sınırını aştığını” belirtti ve TCK’nın 85/1. Maddesine göre ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan dört yıl hapse mahkum etti. Daha sonra bu ceza, sanığın duruşma sırasındaki iyi hali nedeniyle iki yıl altı aya indirildi.


HAKİM: YARALAMA İMKANI VARDI

Karara, mahkeme başkanı Erol Ceyhan bile isyan etti. İki üyesinin aksine sanığın ‘olası kasıtla cinayet’ suçundan 20-25 yıl arasında hapse mahkum edilmesi gerektiğini savunan Ceylan, karara yazdığı şerhinde, şunları kaydetti:  "Sanığın uyarı ve ikaz için ateş açıldıktan sonra, maktulün kullandığı aracı geri geri giderek durdurduğu, sanığın duran araçta aracı kullanan maktule yakın mesafeden ve filmli camdan doğrudan ateş ettiği, sanığın yakından ateş edilmesi nedeniyle maktulün öldürücü olmayan vücut nahiyelerine ateş etme imkanı olduğu halde doğrudan maktulü hedef alarak ateş ettiği ve ‘olası kasıtla kasten öldürme suçunu’ oluşturan TCK'nın 81/1, 21/2 maddelerinin gerekeceğinden çoğunluğun görüşüne katılmıyorum."

http://www.radikal.com.tr/turkiye/hakimi_isyan_ettiren_polis_kursunu-1264076